Pravý hospodský guláš recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg cibule
1 kg hovězí kližka
podle chuti
sůl
1 lžička mletá sladká paprika
mletý černý pepř
podle potřeby
sádlo
voda

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a hovězí maso na středně velké kostky. Cibule používáme tolik, kolik masa (avšak na váhu). Někdo tvrdí, že na objem, ale to není správně.

  2. Cibuli dáme smažit na rozpáleném sádle a smažíme tak dlouho, dokud nebude téměř černá. Může se zdát, že je spálená, ale pokud ji budeme hlídat, cibule se vám zbarví do tmavě hnědé barvy, a přesto bude mít dobrou nasládlou chuť. Samotné smažení cibule je při přípravě guláše nejdelší proces, který trvá zhruba 1,5 - 2 hodiny. Když je cibule takto připravená, na chvíli ji stáhneme z ohně.

  3. Cibuli potom opět rozpálíme a přidáme pokrájené hovězí maso. V tuto chvíli se začne z masa vypouštět šťáva a na cibuli karamelizovat. Směs na pravý hospodský guláš osolíme a opepříme. Karamel seškrabáváme nejlépe kovovou obracečkou, aby se nám nepřipaloval. Šťávu z masa necháme odpařit a guláš zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme vodou do úrovně masa. Guláš necháme dusit pod pokličkou do změknutí masa. Není nutné guláš zahušťovat, zkaramelizovaná cibule jej zahustí sama. Nakonec hospodský guláš podle chuti dosolíme a dopepříme.

  4. Pravý hospodský guláš podáváme s knedlíky, dobrý je i s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!