Rajčatová omáčka s francouzskou čočkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 4 ks rajčata 1 ks mrkev 2 ks šalotka 2 lžíce olivový olej 1 řapík řapíkatý celer 200 g rajčatová passata 2 hrstě francouzská zelená čočka podle chuti sůl oregano parmazán čerstvá bazalka mletý černý pepř
Postup Rajčatová omáčka s francouzskou čočkou recept
Postup přípravy receptu
-
Zelenou čočku uvaříme podle návodu na obalu, přebytečnou vodu případně slijeme, během vaření nesolíme. Zelená čočka nemá takové tendence k rozvaření, takže zůstane hezky v celku.
Mezitím nakrájíme šalotku na jemno a česnek na plátky. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kostičky, nebo můžete i nastrouhat na hrubém struhadle. Rajčata nakrájíme na kousky.
Šalotku s česnekem lehce osmahneme na olivovém oleji, přihodíme nakrájenou mrkev a po chvilce i řapíkatý celer. Necháme chvilku osmahnout, pak přihodíme pokrájená rajčata a dusíme, dokud není mrkev tak akorát - ani tvrdá a ani rozvařená. Pokud máte rádi, můžete podlít kapkou bílého vína, případně zeleninovým vývarem.
Na závěr přidáme passatu a uvařenou čočku a necháme lehce provařit, aby se propojily chutě. Osolíme, opepříme a podle chuti přidáme oregano. Zasypeme nasekanou bazalkou, pokud vám nevadí její výrazná chuť, tak s ní nešetřete.
Rajčatovou omáčku s francouzskou čočkou podáváme se špagetami (u nás vedou špagety z celozrnné pšenice) a zasypané strouhaným parmazánem.