Rajčatová omáčka s francouzskou čočkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
4 ks rajčata
1 ks mrkev
2 ks šalotka
2 lžíce olivový olej
1 řapík řapíkatý celer
200 g rajčatová passata
2 hrstě francouzská zelená čočka
podle chuti
sůl
oregano
parmazán
čerstvá bazalka
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Zelenou čočku uvaříme podle návodu na obalu, přebytečnou vodu případně slijeme, během vaření nesolíme. Zelená čočka nemá takové tendence k rozvaření, takže zůstane hezky v celku.

  2. Mezitím nakrájíme šalotku na jemno a česnek na plátky. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kostičky, nebo můžete i nastrouhat na hrubém struhadle. Rajčata nakrájíme na kousky.

  3. Šalotku s česnekem lehce osmahneme na olivovém oleji, přihodíme nakrájenou mrkev a po chvilce i řapíkatý celer. Necháme chvilku osmahnout, pak přihodíme pokrájená rajčata a dusíme, dokud není mrkev tak akorát - ani tvrdá a ani rozvařená. Pokud máte rádi, můžete podlít kapkou bílého vína, případně zeleninovým vývarem.

  4. Na závěr přidáme passatu a uvařenou čočku a necháme lehce provařit, aby se propojily chutě. Osolíme, opepříme a podle chuti přidáme oregano. Zasypeme nasekanou bazalkou, pokud vám nevadí její výrazná chuť, tak s ní nešetřete.

  5. Rajčatovou omáčku s francouzskou čočkou podáváme se špagetami (u nás vedou špagety z celozrnné pšenice) a zasypané strouhaným parmazánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!