Rizoto s dýní a sýrem Taleggio recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce máslo 1 ks menší cibule 8 šálků zeleninový vývar 2 šálky rýže arborio 0 šálků strouhaný parmezán 1 lžíce sýr taleggio 2 šálky vařená dýně podle chuti sůl pepř na ozdobu 4 lístky šalvěj
Postup Rizoto s dýní a sýrem Taleggio recept
Postup přípravy receptu
-
V hrnci pomalu přivedeme k varu zeleninový vývar a udržujeme ho při slabém varu. Ve větším hrnci s těžkým dnem rozpustíme máslo a přidáme cibuli. Vaříme na mírném ohni dokud, nezesklovatí. Přidáme rýži, zamícháme a přidáme 1 1/2 šálku horkého vývaru. Mícháme, dokud rýže neabsorbuje většinu tekutiny, přidáme dalších 1 a 1/2 šálku horkého vývaru. Opět mícháme, dokud se vývar nevsákne, poté přidáme 1 a 1/2 šálku dýně.
Opakujeme ještě jednou s 1 a 1/2 šálkem horkého vývaru, přidáme sůl a pepř podle chuti. Pokračujeme v míchání, dokud se většina vývaru nevsákne do rýže. Po asi 13-14 minutách ochutnáme. Je-li potřeba, dochutíme. Rýže by měla být pevná, ale zároveň měkká (al dente). Necháme rizoto trochu odstát před přidáním sýra, takže bude mít krémovou texturou a nebude tuhé.
Rizoto podáváme do hlubokých talířů, ozdobíme kostkami vařené dýně a taleggio sýrem.