Rizoto s dýní a sýrem Taleggio recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce máslo
1 ks menší cibule
8 šálků zeleninový vývar
2 šálky rýže arborio
0 šálků strouhaný parmezán
1 lžíce sýr taleggio
2 šálky vařená dýně
podle chuti
sůl
pepř
na ozdobu
4 lístky šalvěj

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci pomalu přivedeme k varu zeleninový vývar a udržujeme ho při slabém varu. Ve větším hrnci s těžkým dnem rozpustíme máslo a přidáme cibuli. Vaříme na mírném ohni dokud, nezesklovatí. Přidáme rýži, zamícháme a přidáme 1 1/2 šálku horkého vývaru. Mícháme, dokud rýže neabsorbuje většinu tekutiny, přidáme dalších 1 a 1/2 šálku horkého vývaru. Opět mícháme, dokud se vývar nevsákne, poté přidáme 1 a 1/2 šálku dýně.

  2. Opakujeme ještě jednou s 1 a 1/2 šálkem horkého vývaru, přidáme sůl a pepř podle chuti. Pokračujeme v míchání, dokud se většina vývaru nevsákne do rýže. Po asi 13-14 minutách ochutnáme. Je-li potřeba, dochutíme. Rýže by měla být pevná, ale zároveň měkká (al dente). Necháme rizoto trochu odstát před přidáním sýra, takže bude mít krémovou texturou a nebude tuhé.

  3. Rizoto podáváme do hlubokých talířů, ozdobíme kostkami vařené dýně a taleggio sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!