Rychlá rajčatová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- cukr sůl máslo 1 kelímek smetana 500 g rajče 1 konzerva rajčatový protlak 1 špetka bazalka 1 špetka oregano podravka mletý černý pepř 1/2 ks bujon světlá hotová jíška
Postup Rychlá rajčatová polévka
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme si rajčata, orestujeme a podlijeme 1 litrem vody. Přidáme půl bujónu. Pak rajčata rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme protlak, trochu jíšky, asi půl centimetrový kousek másla a necháme základ polévky povařit
Do základu přidáme smetanu, špetku bazalky i oregana, trochu podravky na dochucení, sůl, pepř a podle chuti dosladíme. Dávám asi dvě lžíce cukru. Polévka by měla být sladší, je potom chutnější. Polévku chutnáme na studeném talířku, ne ze lžíce. Nejlépe tak vynikne chuť
Nakonec polévku propasírujeme přes cedník, abychom v ní neměli slupky z rajčat. Rajčatovou polévku rozdělíme na talíře
Do každé porce polévky můžeme přidat lžíci zakysané smetany a můžeme podávat. Polévka je dobrá samotná nebo s pečivem. Vynikající jsou k ní opečené toasty. Můžeme přidat trochu parmazánu, pokud máme, ale je dobrá i bez něj.