Bramborové halabalky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 ks vejce 1 špetka majoránka salám sýr koření škrobová moučka 1 hrst ovesné vločky vepřové sádlo semínka slaná voda 4 - 5 ks střední vařené brambory
Postup Bramborové halabalky
Postup přípravy receptu
-
V hrnku spaříme vločky převařenou vodou (jen co vypijí). Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme
Nastrouháme vařené brambory, přidáme česnek, majoránku nebo jiné koření podle chuti, vejce, spařené vločky a vše společně dobře propracujeme. Škrobem zaděláme na ne příliš tuhé těsto. Nesolíme
Zapneme troubu na 180 °C, plechy vyložíme pečícím papírem
Těsto vyválíme ve folii podsypané škrobem na 3 - 4 mm silný plát a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary. Zbylé těsto po vykrajování nakrájíme na halabala tvary
Bramborové halabalky na plechu potřeme slanou vodou (dietní varianta), ostatní rozpuštěným sádlem, osolíme, můžeme přidat mák, semínka, všeho podle libosti
Dva plechy bramborových halabalek pečeme asi 30 minut, na horní plech dáme pomazané sádlem. Zhruba 10 minut před koncem halabalky vyndáme, ochutíme salámem, sýrem a dopečeme
Druhá varianta těsta: Místo škrobu použijeme hladkou mouku, přidáme 5 dkg vyškvařené a na kostky nakrájené slaniny, případně nastrouháme 4 dkg sádla. Takto připravené těsto necháme chvilku v lednici odpočinout
Bramborové halabalky podáváme teplé k vínu, dětem k čaji.