Rychlý koláč se zakysanou smetanou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

100 dkg cukr
30 dkg cukr
1 ks vejce
1 ks vejce
80 dkg máslo
2 balíčky vanilkový cukr
200 dkg hladká mouka
2 kelímky zakysaná smetana
1 balíček kypřící prášek do pečiva
máslo na vymazání
2 balíčky vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky, cukru, kypřícího prášku, vejce a másla uhněteme hladké těsto (něco jako linecké). Těsto rozdělíme na polovinu a první část těsta vmačkáme do máslem vymazané dortové formy. Já používám klasickou odepínací formu s průměrem 30 cm. Stačí pouze rovnoměrná tenká vrstva po dně bez okrajů. Z druhé poloviny vyválíme kruh o velikosti formy a použijeme až po nalití náplně

  2. Zakysané smetany, vanilkové pudinky, cukr, vanilkové cukry a vejce ručně vyšleháme do jemné konzistence. Místo jedné smetany lze použít třeba nakrájená jablka, ale poté použijeme pouze jeden pudink. Připravenou směs nalijeme do formy a přiklopíme vyváleným těstem. Nijak nemačkáme, jen těsto položíme a srovnáme

  3. Koláč pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Doporučuji respektovat zkušenosti s vlastní troubou. Koláč je hotový, když je povrch jemně zlatý

  4. Rychlý koláč se zakysanou smetanou podáváme podle chuti ke svačině nebo snídani.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!