Rychlý koláč se zakysanou smetanou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 100 dkg cukr 30 dkg cukr 1 ks vejce 1 ks vejce 80 dkg máslo 2 balíčky vanilkový cukr 200 dkg hladká mouka 2 kelímky zakysaná smetana 1 balíček kypřící prášek do pečiva máslo na vymazání 2 balíčky vanilkový pudinkový prášek
Postup Rychlý koláč se zakysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Z hladké mouky, cukru, kypřícího prášku, vejce a másla uhněteme hladké těsto (něco jako linecké). Těsto rozdělíme na polovinu a první část těsta vmačkáme do máslem vymazané dortové formy. Já používám klasickou odepínací formu s průměrem 30 cm. Stačí pouze rovnoměrná tenká vrstva po dně bez okrajů. Z druhé poloviny vyválíme kruh o velikosti formy a použijeme až po nalití náplně
Zakysané smetany, vanilkové pudinky, cukr, vanilkové cukry a vejce ručně vyšleháme do jemné konzistence. Místo jedné smetany lze použít třeba nakrájená jablka, ale poté použijeme pouze jeden pudink. Připravenou směs nalijeme do formy a přiklopíme vyváleným těstem. Nijak nemačkáme, jen těsto položíme a srovnáme
Koláč pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Doporučuji respektovat zkušenosti s vlastní troubou. Koláč je hotový, když je povrch jemně zlatý
Rychlý koláč se zakysanou smetanou podáváme podle chuti ke svačině nebo snídani.