Segedínský guláš po maďarsku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks bobkový list 3 kuličky nové koření 3 ks velká cibule 2 lžíce hladká mouka 250 ml smetana ke šlehání 1 dl rostlinný olej 1 kg vepřové maso 2 lžičky mletá sladká paprika 1 špetka mletý černý pepř 10 kuliček celý černý pepř 1 lžička mletá pálivá paprika 1 špetka celý kmín 1 kg bílé kysané zelí 2 dl sladší bílé víno podle chuti sůl vegeta podle potřeby bílé víno
Postup Segedínský guláš po maďarsku recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Maso odblaníme a nakrájíme na větší kostky 2x2 až 3x3 cm. Zelí vyždímáme ze šťávy a šťávu odložíme pro možné pozdější použití. Zelí trochu překrájíme.
V hrnci na oleji osmažíme cibuli do zesklovatění, dáme pryč z ohně a počkáme, až se olej zcela uklidní. Pak přidáme obě mleté papriky a rozmícháme je s olejem a hned zalijeme asi 1dl vody, aby paprika nezhořkla. Do hrnce vložíme maso, osolíme, přidáme zelí, bobkový list, nové koření, celý černý pepř. A pokud zelí neobsahuje kmín, můžeme špetku kmínu přidat. Zalijeme menší částí zelné šťávy a vínem. Uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme 1 hodinu a 25 minut.
Nakonec přidáme špetku mletého černého pepře a zahustíme šlehačkou, ve které rozmícháme mouku. Povaříme 5 minut, dosolíme, popřípadě okyselíme zelnou šťávou. Kdo chce může dochutit i vegetou, ale to zpravidla není třeba.
Jestli během dušení ubylo více tekutiny, dolijeme ji bílým vínem, proto láhev s vínem mějte po ruce.
Segedínský guláš po maďarsku podáváme s knedlíkem.