Slané lívance s houbami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2-3 lžíce slunečnicový olej
podle chuti
sůl
čerstvě mletý černý pepř
těsto
3-4 ks vejce
1 kg brambory
250 ml mléko
1 ks cibule
500 g žampiony
1 svazeček petrželová nať
50 g uzená slanina
podle potřeby
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a uzenou slaninu na kostičky. Žampiony očistíme a nakrájíme na malé kousky. Petrželku nasekáme na jemno.

  2. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, uzenou slaninu do sklovata, přidáme nakrájené žampiony, restujeme do odpaření tekutiny, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a potom směs necháme úplně vychladnout.

  3. Brambory mezitím uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé brambory oloupeme, rozmačkáme mačkadlem na brambory a necháme vychladnout. Malé kousky rozmačkaných brambor mohou zůstat v rozmačkané hmotě.

  4. Do bramborové hmoty přidáme vejce, sůl, čerstvě mletý černý pepř, vychladlou houbovou směs, posekanou petrželovou nať a mléko. Dobře promícháme, zahustíme podle potřeby moukou na husté lívancové těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout.

  5. Lívance opražíme v horkém oleji z obou stran do křupava a červeno-hněda a přebytečný tuk necháme odsát na papírové kuchyňské utěrce.

  6. Slané lívance s houbami podáváme teplé jako přílohu k různým zeleninovým omáčkám či k polévkám na kyselo, jsou dobré i samostatně s horkým čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!