Slané lívance s houbami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2-3 lžíce slunečnicový olej podle chuti sůl čerstvě mletý černý pepř těsto 3-4 ks vejce 1 kg brambory 250 ml mléko 1 ks cibule 500 g žampiony 1 svazeček petrželová nať 50 g uzená slanina podle potřeby hladká mouka
Postup Slané lívance s houbami recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a uzenou slaninu na kostičky. Žampiony očistíme a nakrájíme na malé kousky. Petrželku nasekáme na jemno.
Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, uzenou slaninu do sklovata, přidáme nakrájené žampiony, restujeme do odpaření tekutiny, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a potom směs necháme úplně vychladnout.
Brambory mezitím uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé brambory oloupeme, rozmačkáme mačkadlem na brambory a necháme vychladnout. Malé kousky rozmačkaných brambor mohou zůstat v rozmačkané hmotě.
Do bramborové hmoty přidáme vejce, sůl, čerstvě mletý černý pepř, vychladlou houbovou směs, posekanou petrželovou nať a mléko. Dobře promícháme, zahustíme podle potřeby moukou na husté lívancové těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout.
Lívance opražíme v horkém oleji z obou stran do křupava a červeno-hněda a přebytečný tuk necháme odsát na papírové kuchyňské utěrce.
Slané lívance s houbami podáváme teplé jako přílohu k různým zeleninovým omáčkám či k polévkám na kyselo, jsou dobré i samostatně s horkým čajem.