Slavnostní koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 5 ks vejce 250 g máslo 125 ml mléko 1 balíček prášek do pečiva 200 g cukr krupice 500 g polohrubá mouka na ozdobu cukr moučka šlehačka ve spreji 5 lžic mandlové lupínky náplň 2-3 konzervy kompotované broskve na potření 1 sklenka broskvová nebo meruňková marmeláda
Postup Slavnostní koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Broskve necháme na sítu dobře okapat a jejich vršky potom jemně třikrát nařízneme (jako vějířek).
Máslo, cukr a sůl vyšleháme do pěny. Jedno po druhém postupně přidáme vejce a mléko. Nakonec do těsta zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Půlky broskví vtlačíme do těsta třemi zářezy nahoru. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 175 °C.
Rozehřejeme marmeládu a rozetřeme ji na upečený vychladlý koláč. Mandlové lupínky orestujeme na suché pánvi a koláč posypeme.
Slavnostní koláč nakrájíme na kostky, jemně pocukrujeme a ozdobíme hvězdičkou šlehačky.