Slavnostní menu pro tři recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek sůl 50 g máslo 1 ks citron 3 ks filé z tresky chilli olivový olej 5 - 6 ks velké brambory sezamový olej 70 g loupané mandle 1 lžíce koření na americké brambory 2 lžíce sezamová semínka bylinková sůl 3 ks lososové medailonky 2 hrstě zelená cibulková nať
Postup Slavnostní menu pro tři
Postup přípravy receptu
-
Lososa a tresku pokapeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, z obou stran posypeme bylinkovou solí, pokapeme olejem a necháme odležet. Nať cibulky nasekáme na kolečka a česnek prolisujeme
Brambory dobře pomocí houbičky omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Vhodíme do sáčku, přidáme asi 3 lžíce oleje, lžíci koření na americké brambory a protřepeme. Pak vsypeme na pekáček a ve vyhřáté troubě upečeme dokřupava. Asi v půlce pečení posypeme ještě drceným chilli
Mezitím si opražíme loupané mandle (nejlépe na sezamovém oleji), ke konci přisypeme asi 2 lžíce sezamových semínek a už jen promícháme. Mandle by měly být pěkně zlatavé
Rybu obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme máslo a tresku i lososa osmahneme z obou stran, až jsou růžové a křupavé. Vyjmeme z pánve a uchováme v teple. Do zbylého másla vsypeme cibulku s česnekem a jen krátce osmahneme
Na talíř dáme porci brambor, po plátku lososa a tresky, asi 2 lžíce pražených mandlí se sezamem a nakonec posypeme česnekovou cibulkou. Podle chuti přidáme ke slavnostnímu menu ještě lžíci ďábelské omáčky, tatarky apod.