Slavnostní menu pro tři recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
sůl
50 g máslo
1 ks citron
3 ks filé z tresky
chilli
olivový olej
5 - 6 ks velké brambory
sezamový olej
70 g loupané mandle
1 lžíce koření na americké brambory
2 lžíce sezamová semínka
bylinková sůl
3 ks lososové medailonky
2 hrstě zelená cibulková nať

Postup přípravy receptu

  1. Lososa a tresku pokapeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, z obou stran posypeme bylinkovou solí, pokapeme olejem a necháme odležet. Nať cibulky nasekáme na kolečka a česnek prolisujeme

  2. Brambory dobře pomocí houbičky omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Vhodíme do sáčku, přidáme asi 3 lžíce oleje, lžíci koření na americké brambory a protřepeme. Pak vsypeme na pekáček a ve vyhřáté troubě upečeme dokřupava. Asi v půlce pečení posypeme ještě drceným chilli

  3. Mezitím si opražíme loupané mandle (nejlépe na sezamovém oleji), ke konci přisypeme asi 2 lžíce sezamových semínek a už jen promícháme. Mandle by měly být pěkně zlatavé

  4. Rybu obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme máslo a tresku i lososa osmahneme z obou stran, až jsou růžové a křupavé. Vyjmeme z pánve a uchováme v teple. Do zbylého másla vsypeme cibulku s česnekem a jen krátce osmahneme

  5. Na talíř dáme porci brambor, po plátku lososa a tresky, asi 2 lžíce pražených mandlí se sezamem a nakonec posypeme česnekovou cibulkou. Podle chuti přidáme ke slavnostnímu menu ještě lžíci ďábelské omáčky, tatarky apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!