Smetanová domácí zmrzlina recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 1 30 g máslo 150 g cukr krupice 250 ml smetana 12% podle chuti mandle náplň 2 100 g cukr moučka 3 lžíce citronová šťáva 300 g mražené jahody krém 2 balíčky vanilkový cukr 250 g měkký tučný tvaroh 500 ml smetana ke šlehání 33%
Postup Smetanová domácí zmrzlina recept
Postup přípravy receptu
-
Recept je určen na množství do dvou vaniček od jiné zmrzliny. Ve velké míse vyšleháme do tuha 500 ml vychlazené 33% smetany. V jiné míse si dohladka vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem. Tvaroh opatrně a zlehka přimícháme ke šlehačce a dáme vychladit do lednice. Takto máme hotový základ pro jakoukoliv zmrzlinu. Toto množství si rozdělíme na dvě půlky - dva druhy zmrzliny.
Karamelová zmrzlina: Na pánvi necháme do hněda rozehřát cukr a přidáme kousek másla, promícháme a zalijeme 12% smetanou, nebo smetanou na vaření. Vaříme tak dlouho, dokud se nám všechen cukr nerozvaří a nám zbude tekutý karamel, který necháme vychladnout. V karamelu také můžeme zkaramelizovat nasekané mandle nebo ořechy. Po vychladnutí ho jemně vmícháme do připravené zmrzlinové směsi. Karamelovou zmrzlinu dáme do připravené vaničky a necháme ztuhnout.
Jahodová zmrzlina: Vezmeme si 300 g mražených jahod a rozmixujeme je na pyré, promícháme s cukrem a trochou citronové šťávy. Přidáme do základní zmrzlinové směsi a všechno necháme zmrazit ve vaničce.
Smetanovou domácí zmrzlinu podáváme jako osvěžující dezert.