Smetanová domácí zmrzlina recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň 1
30 g máslo
150 g cukr krupice
250 ml smetana 12%
podle chuti
mandle
náplň 2
100 g cukr moučka
3 lžíce citronová šťáva
300 g mražené jahody
krém
2 balíčky vanilkový cukr
250 g měkký tučný tvaroh
500 ml smetana ke šlehání 33%

Postup přípravy receptu

  1. Recept je určen na množství do dvou vaniček od jiné zmrzliny. Ve velké míse vyšleháme do tuha 500 ml vychlazené 33% smetany. V jiné míse si dohladka vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem. Tvaroh opatrně a zlehka přimícháme ke šlehačce a dáme vychladit do lednice. Takto máme hotový základ pro jakoukoliv zmrzlinu. Toto množství si rozdělíme na dvě půlky - dva druhy zmrzliny.

  2. Karamelová zmrzlina: Na pánvi necháme do hněda rozehřát cukr a přidáme kousek másla, promícháme a zalijeme 12% smetanou, nebo smetanou na vaření. Vaříme tak dlouho, dokud se nám všechen cukr nerozvaří a nám zbude tekutý karamel, který necháme vychladnout. V karamelu také můžeme zkaramelizovat nasekané mandle nebo ořechy. Po vychladnutí ho jemně vmícháme do připravené zmrzlinové směsi. Karamelovou zmrzlinu dáme do připravené vaničky a necháme ztuhnout.

  3. Jahodová zmrzlina: Vezmeme si 300 g mražených jahod a rozmixujeme je na pyré, promícháme s cukrem a trochou citronové šťávy. Přidáme do základní zmrzlinové směsi a všechno necháme zmrazit ve vaničce.

  4. Smetanovou domácí zmrzlinu podáváme jako osvěžující dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!