Snadné žloutkové řezy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 ks vejce 5 lžic mléko 300 g hladká mouka 80 g tuk na pečení 0 balíčků kypřící prášek do pečiva krém 125 g máslo 2 ks žloutek 0 l mléko 10 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 2 lžičky želatina v prášku 60 g poohrubá mouka poleva 200 g cukr moučka 2 lžíce citronová šťáva 1 lžíce horká voda podle potřeby tuk na vymazání
Postup Snadné žloutkové řezy recept
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin a dávek zpracujeme těsto a dáme na hodinu do chladničky odležet.
Z těsta vyválíme dva pláty o rozměrech 32 x 25 cm. Na vymazaném plechu je upečeme dozlatova.
Na žloutkový krém rozmícháme ve třetině množství mléka mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu a pak odstavíme z plotny, přilijeme mléko rozmíchané s moukou a opět zahříváme za stálého míchání, až se vytvoří hustá kaše. Máslo, cukry a žloutky utřeme do pěny a po částech vmícháváme vychladlou kaši. Do utřeného krému vmícháme želatinu.
Želatinu připravíme podle návodu na sáčku, nebo namočíme krystalovou želatinu do dvou lžic studené vody a necháme asi 2 hodiny nabobtnat. Na oheň dáme vařit 1/16 l vody, jakmile se voda začne vařit, odstavíme a za stálého míchání přidáváme okapanou želatinu. Ještě horkou želatinu vetřeme do krému, který dáme zchladit.
Na citronovou polevu utřeme 200 g prosátého cukru moučka s 1 lžící horké vody a 2 lžícemi citronové šťávy.
Studené pláty naplníme žloutkovým krémem, potřeme citronovou polevou a po vychladnutí nakrájíme na řezy.
Snadné žloutkové řezy servírujeme na talířcích s šálkem dobré kávy nebo čaje.