Snadné žloutkové řezy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
5 lžic mléko
300 g hladká mouka
80 g tuk na pečení
0 balíčků kypřící prášek do pečiva
krém
125 g máslo
2 ks žloutek
0 l mléko
10 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
2 lžičky želatina v prášku
60 g poohrubá mouka
poleva
200 g cukr moučka
2 lžíce citronová šťáva
1 lžíce horká voda
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin a dávek zpracujeme těsto a dáme na hodinu do chladničky odležet.

  2. Z těsta vyválíme dva pláty o rozměrech 32 x 25 cm. Na vymazaném plechu je upečeme dozlatova.

  3. Na žloutkový krém rozmícháme ve třetině množství mléka mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu a pak odstavíme z plotny, přilijeme mléko rozmíchané s moukou a opět zahříváme za stálého míchání, až se vytvoří hustá kaše. Máslo, cukry a žloutky utřeme do pěny a po částech vmícháváme vychladlou kaši. Do utřeného krému vmícháme želatinu.

  4. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku, nebo namočíme krystalovou želatinu do dvou lžic studené vody a necháme asi 2 hodiny nabobtnat. Na oheň dáme vařit 1/16 l vody, jakmile se voda začne vařit, odstavíme a za stálého míchání přidáváme okapanou želatinu. Ještě horkou želatinu vetřeme do krému, který dáme zchladit.

  5. Na citronovou polevu utřeme 200 g prosátého cukru moučka s 1 lžící horké vody a 2 lžícemi citronové šťávy.

  6. Studené pláty naplníme žloutkovým krémem, potřeme citronovou polevou a po vychladnutí nakrájíme na řezy.

  7. Snadné žloutkové řezy servírujeme na talířcích s šálkem dobré kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!