Španělský ptáček po starodávnu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

80 g slanina
1 ks vejce
1 ks cibule
50 g vařené uzené maso
50 g vařená rýže
4 plátky zadní hovězí maso
podle potřeby
olej
hladká mouka
podle chuti
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso umeleme. Smícháme ho s doměkka uvařenou rýží, spojíme s vejcem, ochutíme mletým pepřem a přisolíme. Ale pozor, uzené maso je samo o sobě dost slané.

  2. Plátky hovězího masa, každý o váze zhruba 150 g, dobře a tence rozklepeme a rozložíme na pracovní desku. Mírně je opepříme a osolíme, po jedné straně dáme po délce přiměřené množství připravené nádivky a plátky stočíme do závitků. Ptáčky převážeme konopnou nití, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a ze všech stran zprudka opečeme v horkém oleji.

  3. V pekáčku zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou slaninu. Přisypeme rovněž drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Vložíme připravené ptáčky. Výpek zředíme vodou, zamícháme a nalijeme na ptáčky. Podle potřeby ještě mírně podlijeme. Španělské ptáčky přiklopíme a dusíme v troubě doměkka a dál mírně podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme ho a ptáčky zbavíme nití. Přendáme je do kastrolu a šťávu na ně prolisujeme.

  4. Španělské ptáčky po starodávnu podáváme s rýží nebo třeba brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!