Španělský ptáček po starodávnu recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 80 g slanina 1 ks vejce 1 ks cibule 50 g vařené uzené maso 50 g vařená rýže 4 plátky zadní hovězí maso podle potřeby olej hladká mouka podle chuti sůl mletý pepř
Postup Španělský ptáček po starodávnu recept
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso umeleme. Smícháme ho s doměkka uvařenou rýží, spojíme s vejcem, ochutíme mletým pepřem a přisolíme. Ale pozor, uzené maso je samo o sobě dost slané.
Plátky hovězího masa, každý o váze zhruba 150 g, dobře a tence rozklepeme a rozložíme na pracovní desku. Mírně je opepříme a osolíme, po jedné straně dáme po délce přiměřené množství připravené nádivky a plátky stočíme do závitků. Ptáčky převážeme konopnou nití, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a ze všech stran zprudka opečeme v horkém oleji.
V pekáčku zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou slaninu. Přisypeme rovněž drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Vložíme připravené ptáčky. Výpek zředíme vodou, zamícháme a nalijeme na ptáčky. Podle potřeby ještě mírně podlijeme. Španělské ptáčky přiklopíme a dusíme v troubě doměkka a dál mírně podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme ho a ptáčky zbavíme nití. Přendáme je do kastrolu a šťávu na ně prolisujeme.
Španělské ptáčky po starodávnu podáváme s rýží nebo třeba brambory.