Sváteční rybí polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl máslo cibule celer mrkev petržel šalotka bobkový list nové koření rohlík hladká mouka muškátový oříšek mletý černý pepř mlíčí jikry rybí hlavy rybí kostry odřezky z kapra
Postup Sváteční rybí polévka
Postup přípravy receptu
-
Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (Pozor: Z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká "jako prase"!). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni. Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku
Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou na jemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku
Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme pět minutek povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso, hodíme ho do hrnce, vypneme a máme hotovo
Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, čas od času promícháme. Před servírováním krutony přehodíme do pánve a na kousku másla ještě zrychla orestujeme
Sváteční rybí polévku podáváme s orestovanými krutony
Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!