Sváteční rybí polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
máslo
cibule
celer
mrkev
petržel
šalotka
bobkový list
nové koření
rohlík
hladká mouka
muškátový oříšek
mletý černý pepř
mlíčí
jikry
rybí hlavy
rybí kostry
odřezky z kapra

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (Pozor: Z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká "jako prase"!). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni. Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku

  2. Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou na jemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku

  3. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme pět minutek povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso, hodíme ho do hrnce, vypneme a máme hotovo

  4. Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, čas od času promícháme. Před servírováním krutony přehodíme do pánve a na kousku másla ještě zrychla orestujeme

  5. Sváteční rybí polévku podáváme s orestovanými krutony

  6. Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!