Švestková plněná vepřová panenka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- panenský olivový olej 2 ks vepřová panenka podle chuti sůl drcený pepř náplň 1 dl rum mandle 20 dkg niva 1 balíček sušené švestky příloha 1 ks šalotka provensálské koření 1 kg nové brambory
Postup Švestková plněná vepřová panenka recept
Postup přípravy receptu
-
Den předem si naložíme švestky v rumu. Do mandlí můžeme vmáčknout oloupané mandle. Naložené švestky smícháme s nasekanou nivou.
Brambory důkladně omyjeme, rozčtvrtíme a rozložíme na plech. Šalotku očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory posypeme provensálským koření, šalotkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
Špalíky vepřové panenky rozpůlíme na dva stejné díly - asi 15cm dlouhé a uděláme doprostřed dlouhým nožem křížem díru. Do vzniklého otvoru dáme naložené v rumu sušené švestky a kousky nivy. Panenku zpevníme špejlemi nebo svážeme nití. Osolíme ji a opepříme.
Rozpálíme si pánev s olejem. Na pánev vložíme špalíčky vepřové panenky a zprudka ji smažíme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak panenku přeložíme do zapékací misky a dopečeme ji v troubě asi 10 minut na 200 °C.
Panenku zbavíme nití či špejlí. Švestkovou plněnou vepřovou panenku podáváme s provensálskými brambory a šalotkou.