Švestkové koláče recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 8 ks švestky těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 7 dkg máslo 1 ks citron 1 kostka droždí 5 dkg cukr krupice 50 dkg hladká mouka 250 ml vlažné mléko náplň 300 ml mléko 2 lžíce cukr krupice 1 balíček vanilkový pudinkový prášek na ozdobu cukr moučka na potření rozpuštěné máslo
Postup Švestkové koláče recept
Postup přípravy receptu
-
Citron omyjeme a nastrouháme kůru. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Těsto dáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 45 minut.
Mezitím si připravíme náplň a ovoce. Uvaříme klasický vanilkový pudink podle návodu. Pudink bude o něco hustší než jsme zvyklí. Švestky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecky.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o velikosti 30 x 40 centimetrů. Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a zavineme do válečku. Váleček rozkrájíme na 16 stejných koleček. Plech vyložíme pečícím papírem a na papír poklademe kolečka těsta. V každém kolečku uděláme důlek na náplň. Do každého důlku dáme trochu pudinku a půlku švestky, ovoce dáváme rozkrojenou stranou dolů. Podle potřeby můžeme okraje každého švestkového koláče potřít rozpuštěným máslem.
Takto připravené koláče dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 30 minut.
Švestkové koláče po upečení posypeme moučkovým cukrem a po vychladnutí můžeme podávat.