Švestkový koláč s drobenkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/4 lžičky sůl 100 g máslo 1 - 2 ks žloutek 300 ml mléko 30 g droždí 80 g cukr krupice 80 g cukr krupice 500 g hladká mouka 160 g hrubá mouka tuk na vymazání 80 g máslo nebo rostlinný tuk polohrubá mouka na vysypání čerstvé nebo kompotované švestky
Postup Švestkový koláč s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme řidší těsto, které necháme asi 20 minut kynout
Vykynuté těsto dáme na tukem vymazaný a vysypaný plech nebo do formy, prsty těsto roztlačíme na celou plochu. Pokud se nám lepí těsto na prsty, namočíme si je do studené vody. Hustě poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Švestkový koláč necháme krátce kynout
Pak švestkový koláč s drobenkou vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Upečený koláč můžeme pocukrovat
Koláč lze připravit i bez drobenky a po upečení ho podávat se šlehačkou. Já ho dělám s drobenkou a nakonec ho malinko poliji šlehačkou nebo zakysanou smetanou, pak ho dám do trouby. Švestkový koláč si získá jemnou chuť.