Švestkový koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/4 lžičky sůl
100 g máslo
1 - 2 ks žloutek
300 ml mléko
30 g droždí
80 g cukr krupice
80 g cukr krupice
500 g hladká mouka
160 g hrubá mouka
tuk na vymazání
80 g máslo nebo rostlinný tuk
polohrubá mouka na vysypání
čerstvé nebo kompotované švestky

Postup přípravy receptu

  1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme řidší těsto, které necháme asi 20 minut kynout

  2. Vykynuté těsto dáme na tukem vymazaný a vysypaný plech nebo do formy, prsty těsto roztlačíme na celou plochu. Pokud se nám lepí těsto na prsty, namočíme si je do studené vody. Hustě poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Švestkový koláč necháme krátce kynout

  3. Pak švestkový koláč s drobenkou vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Upečený koláč můžeme pocukrovat

  4. Koláč lze připravit i bez drobenky a po upečení ho podávat se šlehačkou. Já ho dělám s drobenkou a nakonec ho malinko poliji šlehačkou nebo zakysanou smetanou, pak ho dám do trouby. Švestkový koláč si získá jemnou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!