Švestkový koláč s drobenkou z žitné mouky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 100 g máslo 80 g máslo mléko 1 balíček prášek do pečiva švestky 100 g cukr krystal 1 hrnek sodovka 1 balíček vanilkový cukr 140 g žitná mouka 3 hrnky žitná mouka 2 hrnky třtinový cukr
Postup Švestkový koláč s drobenkou z žitné mouky
Postup přípravy receptu
-
Do misky nasypáme prosátou žitnou mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Do mikrovlnky dáme rozpustit hrníček s máslem a vlijeme do těsta. Přidáme vejce a sodovku. Podle potřeby, pokud je těsto tuhé, ředíme mlékem
Připravíme si drobenku, a to tak, že smícháme žitnou mouku (neprosátou), cukr krystal a máslo. Prohněteme a vznikne hmota, která by neměla držet u sebe (musí se drolit)
Těsto nalijeme na pečícím papírem vystlaný plech a na těsto poklademe vypeckované švestky. Na švestky posypeme drobenku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 25 minut
Švestkový koláč s drobenkou z žitné mouky nakrájíme na porce a podáváme k čaji nebo kávě jako moc dobré pohoštění
Poznámka: Koláč jde určitě udělat i z obyčejné hladké mouky a klasického cukru krystal. Pokud nechceme dělat drobenku, nemusíme, koláč je dobrý i bez ní.