Švestkový koláč s drobenkou z žitné mouky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
100 g máslo
80 g máslo
mléko
1 balíček prášek do pečiva
švestky
100 g cukr krystal
1 hrnek sodovka
1 balíček vanilkový cukr
140 g žitná mouka
3 hrnky žitná mouka
2 hrnky třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do misky nasypáme prosátou žitnou mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Do mikrovlnky dáme rozpustit hrníček s máslem a vlijeme do těsta. Přidáme vejce a sodovku. Podle potřeby, pokud je těsto tuhé, ředíme mlékem

  2. Připravíme si drobenku, a to tak, že smícháme žitnou mouku (neprosátou), cukr krystal a máslo. Prohněteme a vznikne hmota, která by neměla držet u sebe (musí se drolit)

  3. Těsto nalijeme na pečícím papírem vystlaný plech a na těsto poklademe vypeckované švestky. Na švestky posypeme drobenku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 25 minut

  4. Švestkový koláč s drobenkou z žitné mouky nakrájíme na porce a podáváme k čaji nebo kávě jako moc dobré pohoštění

  5. Poznámka: Koláč jde určitě udělat i z obyčejné hladké mouky a klasického cukru krystal. Pokud nechceme dělat drobenku, nemusíme, koláč je dobrý i bez ní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!