Telecí kotlety s houbami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
3 lžíce máslo
4 ks telecí kotlety
nádivka
1 lžička sůl
4 ks šalotka
10 dkg žampiony
0.5 lžičky mletý bílý pepř
0.5 kg čerstvý špenát
zálivka
0.5 šálku šlehačka
2 lžíce koňak
0.5 šálku bílé víno
0.5 šálku kuřecí vývar
1 hrst sušené houby

Postup přípravy receptu

  1. Šalotku oloupeme, omyjeme a nasekáme najemno. Žampiony (nebo jiné čerstvé houby) očistíme a nakrájíme na menší části. Špenátové listy opláchneme a nakrájíme najemno.

  2. Na pánev dáme lžíci oleje a lžíci másla, přidáme šalotku a houby a dusíme dozlatova. Poté přidáme špenát, bílý pepř, sůl a společně povaříme. Takto připravenou nádivku necháme vychladnout.

  3. Do horkého kuřecího vývaru namočíme sušené houby, aby změkly. Mezitím si připravíme maso. Maso omyjeme a osušíme. Plátky telecího masa nařízneme a vytvoříme tak kapsu, kterou naplníme špenátovou nádivkou. Otvor uzavřeme párátky.

  4. Na pánvi rozpálíme zbytek másla a oleje, vložíme telecí kotlety a z obou stran opečeme. Opečené závitky vložíme do pekáčku a přelijeme zálivkou. Zálivku připravíme smícháním hub namočených v kuřecím vývaru, koňaku, bílého vína a šlehačky.

  5. Takto připravené kotlety vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 60 minut. Po půl hodině pečení kotlety obrátíme.

  6. Upečené kotlety vyjmeme z trouby a servírujeme na talíře. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo hranolky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!