Tvarohový dort s pomerančem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
175 g máslo
1-2 ks žloutek
100 g cukr moučka
mletá skořice
300 g polohrubá mouka
náplň
4 ks vejce
100 g máslo
100 ml smetana
5 ks pomeranč
500 g tvaroh
150 g cukr moučka
250 g žervé
2 balíčky vanilkový pudinkový prášek
na ozdobu
pomeranč
máta
cukr moučka
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouku a cukr se skořicí a solí, přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutek a vypracujeme hladké pružné těsto. Vytvarujeme jej do koule, zabalíme do fólie a uložíme asi na 30 minut do chladu.

  2. 4 pomeranče oloupeme, nakrájíme na kolečka, případně vybereme semínka. Z bílku ušleháme pevný sníh. Ze změklého másla a moučkového cukru utřeme hustý krém.

  3. Pomeranč omyjeme horkou vodou a osušíme. Kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme. Do máslového krému postupně vmícháme žloutky, pomerančovou kůru a šťávu, tvaroh, žervé, smetanu, pudinkový prášek a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílku.

  4. Troubu předehřejeme na 175 °C. Rozevírací formu o průměru 26 cm vymastíme a vyložíme těstem, přičemž vytvarujeme asi 4 cm vysoký okraj. Naplníme tvarohovou náplní a povrch uhladíme. Obložíme kolečky pomeranče, pečeme asi 70 minut.

  5. Tvarohový dort s pomerančem necháme ve vypnuté otevřené troubě asi 15 minut v klidu. Vyndáme a necháme ve formě vychladnout.

  6. Před podáváním posypeme tvarohový dort moučkovým cukrem a můžeme ozdobit pomerančem a mátou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!