Uzená zelňačka s fazolemi recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce máslo 1 ks cibule 4 lžíce hladká mouka 2 l zeleninový vývar 200 ml smetana ke šlehání 200 g červené fazole 1 sklenice kysané zelí 150 g ostravská klobása 1 ks uzené vepřové koleno podle chuti sůl tymián mletý pepř chilli paprika
Postup Uzená zelňačka s fazolemi recept
Postup přípravy receptu
-
Fazole namočíme do vody. Kyselé zelí necháme okapat. Klobásu oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Vepřové uzené koleno očistíme, vložíme do studené vody a zvolna vaříme do poloměkka. Potom vývar slijeme a dále ho nepoužíváme.
Do zeleninového vývaru vložíme poloměkké uzené koleno a fazole. Vaříme doměkka. Měkké koleno obereme, libové maso nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do polévky.
Z másla, mouky a cibule připravíme jíšku.
Polévku zahustíme, vložíme zelí a nakrájenou klobásu. Okořeníme chilli paprikou a tymiánem. Osolíme a opepříme. Vaříme ještě asi 15 minut. Nakonec polévku zjemníme smetanou.
Hustou uzenou zelňačku s fazolemi podáváme s pečivem.