Vegetariánská dršťková polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
4 lžíce olej
1 lžička sůl
1 ks cibule
1 lžička kmín
1 l voda
300 g hlíva ústřičná
3 ks kořenová zelenina
0 lžic mletá sladká paprika
2 lžíce hotová jíška
0 lžiček celý černý pepř
0 lžiček mletá pálivá paprika
0 hrstí sušená majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si veškeré suroviny na polévku. Jednu větší cibuli po oloupání nakrájíme na kostičky. Hlívu natrháme po vláknech na nudličky asi půl cm široké, delší překrájíme asi na 5 cm. Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a nakrájíme na nudličky asi půl cm.

  2. Cibuli osmažíme dorůžova na rozpáleném oleji, přidáme hlívu, necháme vypařit vodu a zasypeme polovinou polévkové lžíce sladké a kávovou lžičkou pálivé papriky, přidáme kmín podle chuti. Základ na vegetariánskou dršťkovou zamícháme, necháme chvilku zpěnit a zalijeme horkou vodou. Pokud dršťkovou polévku nepřipravujeme pro vegetariány, můžeme místo vody použít masový vývar. Přidáme připravenou kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme, zasypeme hrstkou v dlaních promnuté majoránky a necháme chvíli vařit. Pak dršťkovou zahustíme hotovou nebo připravenou jíškou. Přidáme prolisovaný česnek a povaříme, až je vše měkké. Polévku dochutíme podle potřeby a chuti.

  3. Na talíři zasypeme vegetariánskou dršťkovou polévku zelenou petrželkou nebo libečkem a podáváme nejlépe s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!