Vegetariánská dršťková polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 4 lžíce olej 1 lžička sůl 1 ks cibule 1 lžička kmín 1 l voda 300 g hlíva ústřičná 3 ks kořenová zelenina 0 lžic mletá sladká paprika 2 lžíce hotová jíška 0 lžiček celý černý pepř 0 lžiček mletá pálivá paprika 0 hrstí sušená majoránka
Postup Vegetariánská dršťková polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si veškeré suroviny na polévku. Jednu větší cibuli po oloupání nakrájíme na kostičky. Hlívu natrháme po vláknech na nudličky asi půl cm široké, delší překrájíme asi na 5 cm. Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a nakrájíme na nudličky asi půl cm.
Cibuli osmažíme dorůžova na rozpáleném oleji, přidáme hlívu, necháme vypařit vodu a zasypeme polovinou polévkové lžíce sladké a kávovou lžičkou pálivé papriky, přidáme kmín podle chuti. Základ na vegetariánskou dršťkovou zamícháme, necháme chvilku zpěnit a zalijeme horkou vodou. Pokud dršťkovou polévku nepřipravujeme pro vegetariány, můžeme místo vody použít masový vývar. Přidáme připravenou kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme, zasypeme hrstkou v dlaních promnuté majoránky a necháme chvíli vařit. Pak dršťkovou zahustíme hotovou nebo připravenou jíškou. Přidáme prolisovaný česnek a povaříme, až je vše měkké. Polévku dochutíme podle potřeby a chuti.
Na talíři zasypeme vegetariánskou dršťkovou polévku zelenou petrželkou nebo libečkem a podáváme nejlépe s pečivem.