Vejce benedikt s jednoduchou holandskou omáčkou recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 70 g máslo máslo ocet 1 plátek šunka 1 ks pečivo mletý pepř citronová šťáva
Postup Vejce benedikt s jednoduchou holandskou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Pečivo si podélně rozkrojíme (kaiserku, housku, bagetku, ale můžeme použít i dva plátky toustového chleba), potřeme máslem a namazanou stranou dolů mírně opečeme na suché pánvi. Pečivo si připravíme na talíř a do pánve dáme na několik vteřin (stačí z jedné strany) opéct plátek šunky
Příprava jednoduché holandské omáčky
Máslo necháme přejít varem, žloutek dáme do nádoby na mixování a při max. výkonu postupně (čůrkem) přiléváme ještě teplé máslo. Poté osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citronové šťávy - podle chuti. Když je omáčka hodně hustá, zředíme smetanou (já dávám 1 mlíčko do kafe)
Příprava ztraceného vejce
Vroucí vodu (tak, aby jen trochu probublávala) si okyselíme octem a osolíme. Vařečkou si vytvoříme vír, do jehož středu opatrně rozklepneme vejce. Okraje bílku se snažíme "urovnat" přes žloutek. Vaříme 2-3 minuty, vejce musí být uprostřed tekuté. Na opečené pečivo přeložíme plátek šunky, přidáme vejce, přelijeme omáčkou a přiklopíme druhou částí pečiva (já dávám omáčku pod vejce - tedy na šunku i na vejce, protože u nás není omáčky v této pochoutce nikdy dost)
Vejce benedikt s holandskou omáčkou nakonec ještě ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a obložíme zeleninou (rajče, paprika, okurka).