Vepřová kýta alá hovězí znojemská roštěná recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 ml olej
3 ks cibule
200 g mouka
1 l voda
8 lžic plnotučná hořčice
8 ks nakládané okurky
500 g vepřová kýta
2 kostky hovězí bujon
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tak jako u hovězí roštěné, tak vepřové maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí a poté obalíme v hladké mouce z obou stran.

  2. Plátky masa osmahneme z obou stran na rozpáleném oleji a jakmile vyndáme maso, tak dáme na stejný tuk osmahnout dohněda cibuli. Pokud je málo tuku, tak přilijeme. K osmahnuté cibuli přilijeme vývar nebo horkou vodu s masoxem a dusíme cca 60 minut, dokud nebude maso měkké. Vepřové bude o hodně rychleji než hovězí.

  3. Pokud je maso měkké, tak jestli chceme více sosu, přilijeme vodu. Zbytek sosu dochutíme solí, pepřem a plnotučnou hořčicí. Pokud chceme omáčku znojemskou, tak přidáme cca 6 - 8 nakládaných okurek nakrájených na drobné kostičky. Zahušťujeme, jak chceme - instantní jíškou, hladkou moukou s vodou apod.

  4. Jestliže chceme omáčku jemnou, potom po přidání všech surovin vytáhneme maso a dáme bokem. Vše rozmixujeme ponorným mixérem a maso vrátíme zpět. Jestliže chceme mít kostičky okurek v omáčce, tak nejdříve rozmixujeme a poté přidáme nasekané okurky.

  5. K vepřové kýtě alá hovězí znojemská roštěná doporučuji rýži, ale můžeme cokoliv podle chuti - těstoviny, knedlíky, noky apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!