Vepřová pečeně na tymiánu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 lžíce olej sůl vývar 2 lžíce máslo 1 lžíce med citronová šťáva 2 větvičky čerstvý tymián mletý černý pepř vepřové sádlo 5 lžic bílé suché víno 3 svazečky jarní cibulka s natí 1 kg vepřová pečeně s kostí
Postup Vepřová pečeně na tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou pečínku očistíme, omyjeme a osušíme. Čerstvý tymián rozdrtíme a promícháme s olejem, solí a pepřem. Touto směsí maso důkladně potřeme a necháme asi hodinu odležet v chladu. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka
Odleženou pečínku zprudka opečeme ze všech stran na sádle dozlatova. Vložíme do pekáčku, podlijeme vývarem a zakryté pečeme v troubě při 180 °C doměkka. Během pečení maso občas podléváme vývarem. Měkkou pečínku vyjmeme a uchováme na teple
Do masového výpeku přidáme lžíci másla a nakrájenou jarní cibulku. Necháme zpěnit, přidáme med, podlijeme vínem a vývarem. Krátce podusíme a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou
Vepřovou pečeni na tymiánu rozdělíme na porce a podáváme s dušenou cibulkovou omáčkou. Vhodnou přílohou k vepřové pečeni na tymiánu jsou pečené nebo vařené brambory a zeleninový salát.