Voňavý jablkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 160 g máslo 1-2 lžíce mléko 750 g jablko 125 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra 250 g polohrubá mouka 2 lžičky kypřící prášek citronová štáva na ozdobu cukr moučka podle potřeby tuk na vymazání
Postup Voňavý jablkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citronovou šťávou.
V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečeme. Potom vyjmeme a necháme vychladnout. V misce ručním šlehačem rozšleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.
Troubu mezi tím předehřejeme na 200 °C.Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem, vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto.
Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a urovnáme. Plátky jablek poklademe na povrch tak, aby se částečně překrývaly. Dáme do trouby a pečeme 40 - 50 minut.
Po upečení necháme voňavý jablkový koláč vychladnout, pak vyndáme z formy a podle toho jak má kdo rád, pocukrujeme.