Kynutý croissant s marmeládou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 60 g cukr cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 2 ks vejce 80 g máslo 6 lžic máslo 1 ks žloutek 250 ml mléko 1 lžíce voda 20 g droždí vanilkový cukr 500 g hladká mouka 0,5 lžiček citronová kůra 1 lžička pomerančová kůra
Postup Kynutý croissant s marmeládou
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozpustíme ve vlažném oslazeném mléce. Ve větší míse promícháme mouku s cukry, nastrouhanými kůrami z pomeranče a citronu a vanilkou. Do středu uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek. Mícháme a přiléváme mléko, celá vejce, žloutek a jakmile je vejce zpracované, přidáme sůl a rozpuštěné máslo
Těsto přendáme na pomoučněný vál a rukama jej zpracujeme do nelepkavého těsta. Hladké nelepivé těsto vypracujeme do bochánku, přikryjeme a necháme vykynout do zdvojnásobení
Vykynuté těsto rozdělíme asi na 8 menších kuliček, které vyválíme na stejné slabé placky. První kulatou placku uložíme na pečicí papír, potřeme rozpuštěným máslem a přikryjeme další vyválenou kulatou plackou. Opakujeme potřením másla, pocukrováním a dalším přikrytím. Poslední 8. plát těsta necukrujeme a ani nepotíráme máslem
Ze všech všech 8 kulatých těst na sobě vyválíme jeden větší kulatý plát silný asi 0,5 cm. Z těsta nařízneme 12 trojúhelníčků, které srolujeme do rohlíčků - croissantů. Croissanty uložíme na plech vyložený papírem dál od sebe a necháme opět kynout do zdvojnásobení
Croissanty potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a pocukrujeme cukrem. Pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Croissanty potom plníme marmeládou cukrářskou injekcí podle chuti
Kynuté croissanty s marmeládou jsou výborné vlažné i vychladlé.