Kynutý croissant s marmeládou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

60 g cukr
cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
2 ks vejce
80 g máslo
6 lžic máslo
1 ks žloutek
250 ml mléko
1 lžíce voda
20 g droždí
vanilkový cukr
500 g hladká mouka
0,5 lžiček citronová kůra
1 lžička pomerančová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozpustíme ve vlažném oslazeném mléce. Ve větší míse promícháme mouku s cukry, nastrouhanými kůrami z pomeranče a citronu a vanilkou. Do středu uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek. Mícháme a přiléváme mléko, celá vejce, žloutek a jakmile je vejce zpracované, přidáme sůl a rozpuštěné máslo

  2. Těsto přendáme na pomoučněný vál a rukama jej zpracujeme do nelepkavého těsta. Hladké nelepivé těsto vypracujeme do bochánku, přikryjeme a necháme vykynout do zdvojnásobení

  3. Vykynuté těsto rozdělíme asi na 8 menších kuliček, které vyválíme na stejné slabé placky. První kulatou placku uložíme na pečicí papír, potřeme rozpuštěným máslem a přikryjeme další vyválenou kulatou plackou. Opakujeme potřením másla, pocukrováním a dalším přikrytím. Poslední 8. plát těsta necukrujeme a ani nepotíráme máslem

  4. Ze všech všech 8 kulatých těst na sobě vyválíme jeden větší kulatý plát silný asi 0,5 cm. Z těsta nařízneme 12 trojúhelníčků, které srolujeme do rohlíčků - croissantů. Croissanty uložíme na plech vyložený papírem dál od sebe a necháme opět kynout do zdvojnásobení

  5. Croissanty potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a pocukrujeme cukrem. Pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Croissanty potom plníme marmeládou cukrářskou injekcí podle chuti

  6. Kynuté croissanty s marmeládou jsou výborné vlažné i vychladlé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!