Voňavý trdelník recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
vejce
50 g máslo
máslo
125 ml mléko
2 lžíce cukr moučka
1 lžička cukr krystal
1 lžička mletá skořice
1 balení vanilkový cukr
250 g polohrubá mouka
50 g vlašské ořechy
15 g čerstvé droždí
12 ks kostkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy robota prosejeme mouku, promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek

  2. Když kvásek vykyne, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vejce, rozpuštěné máslo a vymísíme pomocí mísících háků na hladké tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout - asi 2 hodiny

  3. Když těsto kyne, zabalíme dřevěný váleček na válení těsta do alobalu. V mixéru rozdrtíme na hrubo kostkový cukr a vlašské ořechy. Směs smícháme s mletou skořicí a rozprostřeme rovnoměrně na plech s pečícím papírem. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, rozdělíme nožem na polovinu a každou polovinu těsta rozválíme dlaněmi na dlouhý váleček o tloušťce našeho palce

  4. Naše trdlo - váleček v alobalu potřeme tenkou vrstvou rozpuštěného másla, aby se těsto nepřilepilo na alobal a spirálovitě těsně vedle sebe navineme válečky těsta, válečkem ještě několikrát zlehka přejedeme těstem po desce, čímž se těsto na válečku trochu zploští a lépeí spojí a přilehne na obalený váleček. Těsto necháme ještě 20 minut kynout a potřeme dokola po celé ploše rozšlehaným vejcem, potom obalíme ve směsi ořechů, cukru a skořice

  5. Obalené těsto na válečku položíme na formu na biskupský chlebíček anebo nad hlubší pekáč a vložíme péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme asi 30 minut do červena, až cukr na povrchu nezačne karamelizovat a opečou se drcené ořechy, přitom váleček každých 10 minut o něco pootočíme, aby se rovnoměrně opekl celý povrch. Během pečení kuchyně nádherně rozvoní po vanilce, karamelu a skořici

  6. Upečený trdelník vybereme z trouby, ještě za horka stáhneme z válečku a necháme vychladnout na mřížce. Vychladlý trdelník ostrým nožem pokrájíme v místě spirálovitých prstenců na jednotlivé porce, které dáme na podnos. Kdo chce, může ještě posypat povrch cukrem moučka

  7. Voňavý trdelník servírujeme k černé kávě, kakau nebo čaji. Trdelník je vlastně obyčejné sladké kynuté těsto různě ochucené, uvnitř duté s úzkou vrstvou měkkého nadýchaného těsta pod křupavým karamelovo-ořechovým povrchem se skořicí. Trdelník je úžasně chutný a voňavý

  8. V historii je první zmínka o trdelníku už z roku 1450, ale známým a oblíbeným se stal v 18. století. Původ tohoto sladkého pečiva je v Transylvánii v Sedmihradsku, kde se už pekl namotaný v pásech na dřevěném trdle za stálého otáčení nad otevřeným ohništěm z dřevěného uhlí, tímto způsobem se peče dodnes, chuť pečeného nad ohništěm je typická a neopakovatelná

  9. Trdelník se rozšířil odtud do celého Maďarska, Vídně, Skalice na Slovensku nebo na Moravu a jinam. Dnes se trdelník peče po celém světě. EU uznala trdelník jako tradiční maďarské pečivo a ještě trdelník z města Skalice

  10. Název pečiva je od trdla, na kterém se peče. Lidé jsou velmi vynalézaví, dnes ho pečou na kovovém válečku, na prázdných pivních plechovkách, dokonce na prázdných a obalených trubičkách od toaletního papíru. Pečou se v peci, nad ohništěm, v troubě, na grilu a podobně

  11. Původním ochucením povrchu trdelníku byl pouze horký karamel z cukru, postupně přibyly vlašské ořechy, skořice, kokosový ořech a jiné. Do těsta se později přidala i vanilka a strouhaná citronová kůra

  12. Moderní verze už jsou známe tím, že upečený trdelník se plní různými náplněmi (i zmrzlinou). Takovou pozdější obdobou je rakouská Shaumrolle - plněné lístkové pečivo s bílkovou pěnou, lidově nazývané šamrolky nebo kremrole.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!