Výborná sekaná pečeně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 10 g česnek 20 g sůl 40 ks vejce 100 g mléko 34 g cibule 150 g voda 1 g mletý pepř 30 g polohrubá mouka 90 g strouhaná houska 80 g škvařené sádlo 40 g slanina bez kůže 150 g hovězí maso přední b. k. 150 g hovězí výřez 150 g telecí nebo vepřový výřez 193 g vepřový bůček s k. omáčka 400 g voda 20 g hladká mouka podle potřeby voda
Postup Výborná sekaná pečeně recept
Postup přípravy receptu
-
Opláchnuté, nakrájené hovězí maso a veškerý výřez prosolíme, jemně umeleme a za postupného přidávání studené vody vymícháme na lepivý prát. Polovinu dávky vepřového bůčku umeleme nahrubo a ponecháme stranou.
Do prátu přidáme strouhanou housku zvlhčenou mlékem, vejce, nastrouhanou nebo jemně umletou cibuli, česnek utřený se solí, mletý pepř, prosátou polohrubou mouku, nahrubo umletý bůček a směs pečlivě promícháme. Nakonec zamícháme na kostičky nakrájenou slaninu a druhou polovinu bůčku.
Z připravené hmoty tvarujeme stejné šišky, vložíme je do pekáče vymaštěného sádlem a upečeme dozlatova. Krátce po zapečení sekanou mírně podlijeme vodou a během pečení ji občas přelijeme výpekem.
Upečenou sekanou ze šťávy vyjmeme. Šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a provaříme.
Hotovou šťávu podle potřeby přisolíme a procedíme hustým cedníkem.
Při výdeji krájíme sekanou po 1 - 2 plátcích na porci a podléváme šťávou.
Vhodné přílohy: Různě upravené brambory, různě upravená zelenina a různé druhy zeleninových salátů.
1 porce: 150 g, z toho 100 g teplé sekané a šťáva.
UPOZORNĚNÍ: Váhy ingrediencí, které je potřeba čistit (cibule, maso s kostí atd.) jsou uváděny v očistěném stavu.