Zapečená brokolice s brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
1 kg brambory
2 ks cibule
1 ks brokolice
150 g niva
150 g eidam
koření
1 lžička jedlá soda
mletý černý pepř
3 ks barevná paprika
máslo nebo sádlo na vymazání
zálivka
5 ks vejce
100 ml mléko nebo smetana
podle chuti
250 g šunkový salám

Postup přípravy receptu

  1. Brambory umyjeme a dáme vařit i se slupkou, vodu osolíme.

  2. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme na plátky. Dále si připravíme papriky, ty očistíme, omyjeme a nakrájíme dle libosti na kostičky nebo proužky.

  3. Brokolici očistíme, umyjeme, rozkrájíme na menší růžičky a dáme hrnce s vařící vodou a lžičkou jedlé sody (pro osvěžení a udržení zelené barvy). Vaříme 3 - 5 minut, slijeme vodu a odložíme stranou.

  4. Z uvařených brambor slijeme vodu, necháme trochu vychladnout a oloupeme. Menší pekáček si vymažeme máslem nebo sádlem, vyložíme vrstvou brambor, které nakrájíme na plátky. Osolíme, okořeníme, posypeme nakrájenou cibulí a vrstvou paprik nakrájených na kousky. Vyskládáme další vrstvou brambor, opět osolíme, na brambory naskládáme na plátky pokrájené růžičky brokolice, posypeme rozdrobenou nivou a případně šunkovým salámem pokrájeným na kousky. Navrch poskládáme poslední vrstvu brambor, osolíme a okořeníme.

  5. Brokolici s brambory dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20 minut. Když vidíme, že brambory začínají mít kůrčičku, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce či smetaně a dáme na dalších 10 minut péct. Krátce před vypnutím trouby ještě zasypeme strouhaným sýrem (eidam) a necháme cca 5 minut "dojít".

  6. Po částečném zchladnutí můžeme zapečenou brokolici s brambory krájet a podávat např. se zeleninovým salátem.

  7. Pokud vynecháme uzeninu, máme pokrm připravený i pro vegetariány.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!