Zapečené brambory s pikantním mletým masem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek sůl 2 ks vejce 10 ks brambory majoránka 1 lžíce rajčatový protlak 1 lžíce plnotučná hořčice hladká mouka drcený kmín čerstvá petrželka mletá sladká paprika mletý černý pepř sádlo na smažení 3 lžíce smetana na vaření máslo na vymazání 250 g směs mletého masa mletá chilli paprika
Postup Zapečené brambory s pikantním mletým masem
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Čerstvou petrželku nasekáme na jemno. Brambory oloupeme a nakrájíme na slabé plátky
V hrnci rozpálíme lžíci sádla, na něj dáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Poté vložíme mleté maso, které při restování rozdělujeme vařečkou. Když je maso orestované, přidáme lžičku sladké papriky a rozpustíme. Dále osolíme, opepříme, přidáme stroužek prolisovaného česneku, lžíci majoránky, trochu drceného kmínu, lžíci plnotučné hořčice, lžíci protlaku, přelijeme sklenkou vody a přidáme trochu mleté chilli papričky. Masovou směs dusíme pod pokličkou doměkka
Z hotového masa téměř vydusíme zbytek vody, ale ne až do tuku, lehce zaprášíme moukou tak, aby vznikl sos. Maso by nemělo být úplně suché, na závěr přidáme nasekanou petrželovou nať
Pekáč vymažeme slabou vrstvou másla, první vrstva budou brambory (nesolíme, osolí je masová směs), potom přijde všechna mletá směs, dále brambory, lehce osolíme, opět brambory, osolíme a opepříme. Vše zalijeme vejci rozšlehanými s 2 špetkami soli a 3 lžícemi smetany na vaření
Brambory pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 hodinu, dokud nejsou měkké a horní vrstva opečená
Zapečené brambory s pikantním mletým masem ihned podáváme na stůl.