Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 50 g máslo 3 ks brambory 600 ml mléko 1 ks cibule 1 ks květák 4 ks hřebíček 120 g mozzarella 1 ks bobkový list 50 g hladká mouka 1/2 lžičky dijonská hořčice 1 lžíce worcestrová omáčka čerstvá petrželka mletý černý pepř máslo na vymazání 100 g tvrdý sýr 45%
Postup Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka (na skus). Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem a dno poklademe plátky brambor, které osolíme a na ně rovnoměrně navršíme uvařený květák
Připravíme si sýrovou krémovou omáčku. Cibuli oloupeme a k ní připíchneme pomocí 4 ks hřebíčku bobkový list. Takto ochucenou cibuli vložíme do mléka, které přivedeme k varu a při mírné teplotě a za občasného míchání povaříme asi 1 - 2 minuty. Pak mléko odstavíme stranou a necháme zchladnout
Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme ochuceným a vychladlým mlékem (bez cibule) a za stálého míchání pomalu vaříme asi 5 minut na požadovanou krémovou hustotu. Do teplé (nikoliv horké) krémovité kaše zašleháme dijonskou hořčici, worcestrovou omáčku, špetku pepře a po částech nastrouhaný tvrdý sýr
Sýrovým krémem přelijeme květák s bramborami, pak zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 200 - 220 °C a pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova. Asi 5 až 7 minut před dokončením pokrmu poklademe povrch na plátky nakrájenou mozzarellou a posypeme nasekanou petrželkou. Jakmile se sýr rozpustí, zapékací misku se zapečeným květákem vyjmeme z trouby a můžeme servírovat
Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce rozdělíme na porce a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je salát z čerstvé zeleniny.