Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
3 ks brambory
600 ml mléko
1 ks cibule
1 ks květák
4 ks hřebíček
120 g mozzarella
1 ks bobkový list
50 g hladká mouka
1/2 lžičky dijonská hořčice
1 lžíce worcestrová omáčka
čerstvá petrželka
mletý černý pepř
máslo na vymazání
100 g tvrdý sýr 45%

Postup přípravy receptu

  1. Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka (na skus). Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem a dno poklademe plátky brambor, které osolíme a na ně rovnoměrně navršíme uvařený květák

  2. Připravíme si sýrovou krémovou omáčku. Cibuli oloupeme a k ní připíchneme pomocí 4 ks hřebíčku bobkový list. Takto ochucenou cibuli vložíme do mléka, které přivedeme k varu a při mírné teplotě a za občasného míchání povaříme asi 1 - 2 minuty. Pak mléko odstavíme stranou a necháme zchladnout

  3. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme ochuceným a vychladlým mlékem (bez cibule) a za stálého míchání pomalu vaříme asi 5 minut na požadovanou krémovou hustotu. Do teplé (nikoliv horké) krémovité kaše zašleháme dijonskou hořčici, worcestrovou omáčku, špetku pepře a po částech nastrouhaný tvrdý sýr

  4. Sýrovým krémem přelijeme květák s bramborami, pak zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 200 - 220 °C a pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova. Asi 5 až 7 minut před dokončením pokrmu poklademe povrch na plátky nakrájenou mozzarellou a posypeme nasekanou petrželkou. Jakmile se sýr rozpustí, zapékací misku se zapečeným květákem vyjmeme z trouby a můžeme servírovat

  5. Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce rozdělíme na porce a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je salát z čerstvé zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!