Zapečený květák s nivou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g máslo
125 ml mléko
1 ks květák
10 dkg niva
2 lžíce hladká mouka
podle chuti
sůl
muškátový oříšek
mletý černý pepř
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Květák 5 minut povaříme v osolené vodě. Mezitím si z 50 g másla a 2 lžic mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a podle potřeby vývarem z květáku. Osolíme, opepříme, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a vaříme ještě asi 10 minut. Vznikne nám tak bešamel. Nivu nastrouháme.

  2. Květák rozprostřeme do vymaštěných zapékacích misek, polijeme bešamelem a posypeme 4 lžícemi nastrouhané nivy.

  3. Květák pečeme v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.

  4. Zapečený květák s nivou podáváme s vařenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!