Zapečený tuřín s mrkví recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
125 ml mléko
1 svazeček tymián
500 g mrkev
80 g sýr
250 ml zeleninový vývar
125 ml smetana ke šlehání
800 g tuřín
350 g kuřecí prsa s kůží
podle chuti
sůl
mletý bílý pepř
muškátový oříšek
na ozdobu
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Tuřín dobře očistíme, rozčtvrtíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Mléko, smetanu a vývar rozmícháme se solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem.

  2. Troubu předehřejeme na 175°C.

  3. Do kulaté ohnivzdorné misky naskládáme vějířovitě do kolečka tuřín s mrkví, přelijeme ochucenou smetanou a zapékáme 60 minut.

  4. Čerstvý tymián opereme, osušíme, lístky otrháme, část si necháme na ozdobení. Po 30 minutách zapékání posypeme tuřín se zeleninou strouhaným sýrem a tymiánem.

  5. Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran dozlatova opečeme. Měkká kuřecí prsíčka osolíme, opepříme a nakrájíme na šikmé plátky.

  6. Zapečený tuřín s mrkví společně s kuřecím masem naaranžujeme na talíře, ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!