Zdravé sezamové ovesky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 lžíce mandle
2 - 3 lžíce med
100 g banán
2 špetky mletá skořice
2 lžíce sezamový olej
1/2 lžičky jedlá soda
1 špetka mletý muškátový oříšek
70 g celozrnná pšeničná mouka
150 g jemné ovesné vločky
50 g sušené brusinky
2 lžíce sojová smetana
2 lžíce loupaný sezam

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si veškeré suroviny. Banán oloupeme a rozmixujeme společně se sezamovým olejem. Brusinky překrájíme na menší kousky

  2. Do velké misky odvážíme jemné vločky, přidáme celozrnnou mouku, sůl, mletou skořici, špetku muškátového oříšku, smetanu, med, rozmixovaný banán s olejem a dobře promícháme. Vznikne nám hustá hmota, do které ještě zapracujeme sezamová semínka, nadrobno nasekané loupané mandle a brusinky. Těsto necháme v chladu chvíli odležet

  3. Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta tvoříme menší kopečky (ovesky). Aby se nám těsto nelepilo na ruce, namáčíme si prsty ve vodě, kterou jsme si připravili do misky

  4. Zdravé sezamové ovesky vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a upečeme dozlatova

  5. Zdravé sezamové ovesky necháme 1 - 2 dny odležet, trochu změknou a chutnají pak lépe. Ale samozřejmě kdo nevydrží, podává ihned. Je to skvělá svačinka a náhrada za klasické sladkosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!