Zdravé sezamové ovesky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 lžíce mandle 2 - 3 lžíce med 100 g banán 2 špetky mletá skořice 2 lžíce sezamový olej 1/2 lžičky jedlá soda 1 špetka mletý muškátový oříšek 70 g celozrnná pšeničná mouka 150 g jemné ovesné vločky 50 g sušené brusinky 2 lžíce sojová smetana 2 lžíce loupaný sezam
Postup Zdravé sezamové ovesky
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si veškeré suroviny. Banán oloupeme a rozmixujeme společně se sezamovým olejem. Brusinky překrájíme na menší kousky
Do velké misky odvážíme jemné vločky, přidáme celozrnnou mouku, sůl, mletou skořici, špetku muškátového oříšku, smetanu, med, rozmixovaný banán s olejem a dobře promícháme. Vznikne nám hustá hmota, do které ještě zapracujeme sezamová semínka, nadrobno nasekané loupané mandle a brusinky. Těsto necháme v chladu chvíli odležet
Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta tvoříme menší kopečky (ovesky). Aby se nám těsto nelepilo na ruce, namáčíme si prsty ve vodě, kterou jsme si připravili do misky
Zdravé sezamové ovesky vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a upečeme dozlatova
Zdravé sezamové ovesky necháme 1 - 2 dny odležet, trochu změknou a chutnají pak lépe. Ale samozřejmě kdo nevydrží, podává ihned. Je to skvělá svačinka a náhrada za klasické sladkosti.