Zdravý švestkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g švestky
těsto
0.5 hrnku cukr
0.3 hrnku olej
1 ks vejce
0.5 hrnku mléko
4 ks jablko
3 lžíce rozinky
1 ks citron
1 ks mrkev
3 lžíce mandle
1 balíček vanilkový cukr
1 hrnek polohrubá mouka
0.5 balíčku kypřící prášek

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce očistíme. Mandle podle chuti spaříme, rozinky taktéž. Jablka nastrouháme nahrubo, mrkev najemno. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Mandle nasekáme. Citron důkladně omyjeme a osušíme. Kůru z něj nastrouháme a šťávu vymačkáme.

  2. Do mísy rozklepneme vejce. Vmícháme olej, mléko a cukry. Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. Do těsta vmícháme mouku a podle chuti citronovou šťávu a kůru. Nakonec do těsta vmícháme scezené rozinky, sekané mandle a jablka s mrkví.

  3. Vyšší plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Také jej můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe měsíčky švestek a vložíme do trouby. Švestkový koláč zvolna pečeme dozlatova.

  4. Upečený zdravý švestkový koláč nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!