Zdravý švestkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 500 g švestky těsto 0.5 hrnku cukr 0.3 hrnku olej 1 ks vejce 0.5 hrnku mléko 4 ks jablko 3 lžíce rozinky 1 ks citron 1 ks mrkev 3 lžíce mandle 1 balíček vanilkový cukr 1 hrnek polohrubá mouka 0.5 balíčku kypřící prášek
Postup Zdravý švestkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Ovoce očistíme. Mandle podle chuti spaříme, rozinky taktéž. Jablka nastrouháme nahrubo, mrkev najemno. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Mandle nasekáme. Citron důkladně omyjeme a osušíme. Kůru z něj nastrouháme a šťávu vymačkáme.
Do mísy rozklepneme vejce. Vmícháme olej, mléko a cukry. Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. Do těsta vmícháme mouku a podle chuti citronovou šťávu a kůru. Nakonec do těsta vmícháme scezené rozinky, sekané mandle a jablka s mrkví.
Vyšší plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Také jej můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe měsíčky švestek a vložíme do trouby. Švestkový koláč zvolna pečeme dozlatova.
Upečený zdravý švestkový koláč nakrájíme a můžeme podávat.