Zeleninový koláč s nivou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle chuti sůl mletý černý pepř náplň 1-2 ks vejce 1 lžíce máslo 2 lžíce strouhanka 1 ks cibule 2 lžíce smetana 100 g niva 500 g zelenina těsto 2 lžíce máslo 150 ml mléko 0 balíčků droždí 150 g hladká mouka 100 g polohrubá mouka na potření žloutek mléko podle potřeby tuk na vymazání
Postup Zeleninový koláč s nivou recept
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, droždí, rozpuštěného másla, vlažného mléka a soli vypracujeme těsto a necháme ho vykynout. Očištěnou zeleninu (mrkev, cuketa, pórek apod.) nakrájíme na malé kousky a cibuli jemně nasekáme. Použijeme různou zeleninu, kterou máme doma, případně i mraženou. Nivu nastrouháme.
Zeleninu orestujeme na másle a necháme vychladnout. Vejce, strouhanku, smetanu, nivu smícháme, osolíme a opepříme. Vykynuté těsto rozválíme na dva díly v poměru 2:1.
Větším dílem těsta vyložíme vymaštěnou kulatou koláčovou formu tak, aby těsto nepřesahovalo okraj a vidličkou ho několikrát propícháme. Zeleninovou směs promícháme se sýrovou směsí a naneseme na těsto.
Druhý díl těsta rozválíme na mikroténové fólii, s jejíž pomocí plát přeneseme na koláč. Kraje těsta s pomocí vidličky uzavřeme a střed opatrně propíchneme. Potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem.
Koláč s nivou pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě při 160 °C.
Zeleninový koláč s nivou podáváme jako výbornou chuťovku k pivu nebo vínu.