Zeleninový koláč s nivou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
sůl
mletý černý pepř
náplň
1-2 ks vejce
1 lžíce máslo
2 lžíce strouhanka
1 ks cibule
2 lžíce smetana
100 g niva
500 g zelenina
těsto
2 lžíce máslo
150 ml mléko
0 balíčků droždí
150 g hladká mouka
100 g polohrubá mouka
na potření
žloutek
mléko
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, droždí, rozpuštěného másla, vlažného mléka a soli vypracujeme těsto a necháme ho vykynout. Očištěnou zeleninu (mrkev, cuketa, pórek apod.) nakrájíme na malé kousky a cibuli jemně nasekáme. Použijeme různou zeleninu, kterou máme doma, případně i mraženou. Nivu nastrouháme.

  2. Zeleninu orestujeme na másle a necháme vychladnout. Vejce, strouhanku, smetanu, nivu smícháme, osolíme a opepříme. Vykynuté těsto rozválíme na dva díly v poměru 2:1.

  3. Větším dílem těsta vyložíme vymaštěnou kulatou koláčovou formu tak, aby těsto nepřesahovalo okraj a vidličkou ho několikrát propícháme. Zeleninovou směs promícháme se sýrovou směsí a naneseme na těsto.

  4. Druhý díl těsta rozválíme na mikroténové fólii, s jejíž pomocí plát přeneseme na koláč. Kraje těsta s pomocí vidličky uzavřeme a střed opatrně propíchneme. Potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem.

  5. Koláč s nivou pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě při 160 °C.

  6. Zeleninový koláč s nivou podáváme jako výbornou chuťovku k pivu nebo vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!