Zeleninový krém s hráškem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 2 - 3 ks brambory 1 - 2 ks cibule kmín 0,5 - 1 ks celer 2 ks mrkev 1 ks petržel 1 lžíce olivový olej 1 konzerva sterilovaný hrášek mletý černý pepř
Postup Zeleninový krém s hráškem
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu očistíme. Můžeme použít i jinou zeleninu, kterou chceme přidat - pórek, kapustičky, fenykl, lilek. Zeleninu nastrouháme nebo nakrouháme. Brambory si necháme zvlášť
Na kapce olivového oleje si osmahneme cibulku, až zesklovatí. Přidáme zeleninu a minutku restujeme. Posypeme kořením, které máme rádi. U nás dáváme kmín, majoránku a špetku soli, pepře - varianta i pro děti. Výborné je oregano, tymián, někdo rád čerstvý nebo sušený česnek, vegetu. Základ zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme vařit na mírném ohni do změknutí zeleniny. Občas promícháme. Zahušťujeme najemno nastrouhaným bramborem podle toho, jak hustou polévku kdo má rád. Manžel rád, když v polévce stojí lžíce, takže dávám minimálně tři velké. Samozřejmě je možno zahustit pouze moukou nebo jíškou. Brambory se úplně rozvaří a polévka se nikdy nesrazí. Pokud chceme mít zeleninový krém, polévku rozmixujeme tyčovým mixerem, ale chutná i takto. Do krému nakonec přidáváme pár lžic zeleného hrášku a necháme už jen prohřát. Kdo má rád luštěniny, může použít během vaření i hrách nebo čočku
Zeleninový krém s hráškem podáváme s chlebovými krutony. Dodají výbornou chuť a polévka vydá za hlavní chod.