Žemličky z vlašských ořechů recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.5 lžíce sůl
200 ml voda
200 g vlašské ořechy
1 balíček sušené droždí
strouhaný muškátový oříšek
250 g celozrnná pšeničná mouka
0.3 lžičky mletý kardamom
300 g kyselé mléko
250 g pšeničná mouka
podle potřeby
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Oba druhy mouky smícháme s droždím a solí. Vodu s kyselým mlékem, kardamomem a velkou špetkou muškátového oříšku mírně zahřejeme a přilijeme k mouce. Vše ručním hnětačem asi 5 minut hněteme. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme těsto asi hodinu kynout.

  2. Těsto na pomoučněném vále dobře prohněteme a zapracujeme drobně nasekané ořechy. Z těsta vytvarujeme 12 žemliček a dáme je na olejem vymazaný plech. Necháme ještě 15 minut kynout.

  3. Žemličky z vlašských ořechů pečeme přibližně 45 minut při 160 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!