Žemličky z vlašských ořechů recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0.5 lžíce sůl 200 ml voda 200 g vlašské ořechy 1 balíček sušené droždí strouhaný muškátový oříšek 250 g celozrnná pšeničná mouka 0.3 lžičky mletý kardamom 300 g kyselé mléko 250 g pšeničná mouka podle potřeby olej na vymazání
Postup Žemličky z vlašských ořechů recept
Postup přípravy receptu
-
Oba druhy mouky smícháme s droždím a solí. Vodu s kyselým mlékem, kardamomem a velkou špetkou muškátového oříšku mírně zahřejeme a přilijeme k mouce. Vše ručním hnětačem asi 5 minut hněteme. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme těsto asi hodinu kynout.
Těsto na pomoučněném vále dobře prohněteme a zapracujeme drobně nasekané ořechy. Z těsta vytvarujeme 12 žemliček a dáme je na olejem vymazaný plech. Necháme ještě 15 minut kynout.
Žemličky z vlašských ořechů pečeme přibližně 45 minut při 160 °C.