Bramborové karbanátky s uzeninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
strouhanka
500 g brambory
1 lžíce mléko
1 ks cibule
hladká mouka
200 g tvrdý sýr
200 g vařené uzené maso
čerstvě mletý černý pepř
1 svazek čerstvá petrželová nať
200 g slunečnicový olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Na toto jídlo použijeme zásadně moučné brambory varný typ C. Brambory očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a ještě horké rozdrobíme vidličkou na kaši, kterou osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem podle naší chuti

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, uzené maso, šunku anebo slaninu nakrájíme na malé kostky, petrželovou nať posekáme nadrobno a tvrdý sýr nastrouháme na jemno

  3. Do bramborové kaše přidáme pokrájenou cibuli, uzeninu, posekanou petrželovou nať a nastrouhaný tvrdý sýr. Všechno spolu důkladně promícháme. Pokud bude potřeba, povolíme kaši lžící studeného mléka do hladké hmoty a znovu promícháme

  4. Z bramborové hmoty vytvarujeme rukama navlhčenými ve studené vodě kuličky o průměru asi 5 cm, které zlehka zploštíme dlaněmi na karbanátky. Karbanátky obalíme v trojobalu - mouka, rozšlehaná vejce, strouhanka. Bramborové karbanátky s uzeninou smažíme v dostatečně hluboké vrstvě horkého oleje do zlatohněda a ihned servírujeme

  5. Bramborové karbanátky podáváme horké jako samostatné jídlo k večeři se syrovým sudovým zelím, domácí čalamádou a brusinkovou nebo borůvkovou studenou ovocnou omáčkou, případně podáváme v menším množství jako výbornou chuťovku, kterou namáčíme v ovocné omáčce

  6. Z bramborového těsta můžeme vytvarovat i 5 až 7 cm dlouhé krokety, které obalíme v trojobalu a usmažíme. Krokety podáváme samostatně s tatarskou omáčkou a také jako velmi chutnou přílohu k různě upraveným masům, případně různým zeleninovým omáčkám či špenátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!