Bramborové pirohy s pažitkou a sýrem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

nádivka
1 špetka sůl
1 svazek pažitka
8 ks tavený sýr
1 kg brambory vařené ve slupce
těsto
špetka sůl
2 ks vejce
200 ml voda
1 kg polohrubá mouka
na potření
250 g máslo

Postup přípravy receptu

  1. Ze všeho nejdříve se vrhneme na přípravu těsta. Do hluboké mísy si vysypeme 3/4 polohrubé mouky, přidáme vajíčka a sůl, vše spolu smícháme a postupně přiléváme studenou vodu, dokud nevytvarujeme těsto. Těsto by se nemělo lepit, aby se nám dobře válelo, takže jestli je těsto lepivé, přisypeme do něj zbylou mouku.

  2. Připravíme si nádivku. Brambory vaříme ve slupce, dokud nejsou měkké. Poté brambory oloupeme a v míse rozmačkáme. K bramborám přidáme kostičky taveného sýru, na jemno nasekanou pažitku (čím více, tím lépe) a sůl. Vše ručně smícháme a nádivku máme hotovou.

  3. Těsto vyválíme, aby bylo cca 0,5 cm tlusté. Z těsta vykrajujeme kolečka, která naplníme nádivkou a nakonec pořádně zacelíme konce těsta, aby nám směs nevytekla.

  4. Když máme bramborové pirohy hotové, dáme je vařit do osolené vroucí vody na 10 minut. Když jsou pirohy uvařené, vložíme je do hrnce, kde jsme si předem rozpustili celé máslo.

  5. Bramborové pirohy podáváme samotné polité rozpuštěným máslem s pažitkou či opečenou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!