Bramborové šišky s hlívou ústřičnou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 2 lžíce olej 1 lžička sůl vývar 1 ks vejce 1 lžíce máslo 1 hrst petrželka 1 lžíce solamyl 1 ks cibule 200 - 250 g hlíva ústřičná 80 g hladká mouka 1 lžička hladká mouka 200 - 250 g polohrubá mouka muškátový květ citronová šťáva drcený kmín mletý černý pepř 1 kelímek smetana 12% 500 g brambory typu C
Postup Bramborové šišky s hlívou ústřičnou
Postup přípravy receptu
-
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme nebo prolisujeme. K bramborám přidáme vejce, hladkou mouku a solamyl. Pak postupně přidáváme polohrubou mouku a na vále vypracováváme hnětením těsto, které se téměř nelepí a je mírně pružné. Potřeba polohrubé mouky závisí na kvalitě brambor. Bramborové těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme váleček asi 2 cm silný. Pak z těsta odkrajujeme malé kousky a mezi pomoučněnými dlaněmi tvoříme malé šišky, které velmi zvolna vaříme v osolené vřelé vodě asi 2 - 4 minuty (záleží na velikosti šišek). Bramborové šišky vaříme v několika várkách
Připravíme si omáčku. Hlívu ústřičnou očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Na oleji s máslem necháme zesklovatět cibuli a česnek. Pak vmícháme hlívu, vše krátce osmahneme, vmícháme drcený kmín a hladkou mouku. Asi po minutě restování vše podlijeme vývarem a povaříme Nakonec omáčku zjemníme smetanou a ochutíme muškátovým květem nebo mletým kari kořením a několika kapkami citronové šťávy
Bramborové šišky rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme posypané nasekanou petrželkou. Bramborové šišky s hlívou ústřičnou poslouží jako oběd i večeře.