Bramborové šišky s hlívou ústřičnou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 lžíce olej
1 lžička sůl
vývar
1 ks vejce
1 lžíce máslo
1 hrst petrželka
1 lžíce solamyl
1 ks cibule
200 - 250 g hlíva ústřičná
80 g hladká mouka
1 lžička hladká mouka
200 - 250 g polohrubá mouka
muškátový květ
citronová šťáva
drcený kmín
mletý černý pepř
1 kelímek smetana 12%
500 g brambory typu C

Postup přípravy receptu

  1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme nebo prolisujeme. K bramborám přidáme vejce, hladkou mouku a solamyl. Pak postupně přidáváme polohrubou mouku a na vále vypracováváme hnětením těsto, které se téměř nelepí a je mírně pružné. Potřeba polohrubé mouky závisí na kvalitě brambor. Bramborové těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme váleček asi 2 cm silný. Pak z těsta odkrajujeme malé kousky a mezi pomoučněnými dlaněmi tvoříme malé šišky, které velmi zvolna vaříme v osolené vřelé vodě asi 2 - 4 minuty (záleží na velikosti šišek). Bramborové šišky vaříme v několika várkách

  2. Připravíme si omáčku. Hlívu ústřičnou očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Na oleji s máslem necháme zesklovatět cibuli a česnek. Pak vmícháme hlívu, vše krátce osmahneme, vmícháme drcený kmín a hladkou mouku. Asi po minutě restování vše podlijeme vývarem a povaříme Nakonec omáčku zjemníme smetanou a ochutíme muškátovým květem nebo mletým kari kořením a několika kapkami citronové šťávy

  3. Bramborové šišky rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme posypané nasekanou petrželkou. Bramborové šišky s hlívou ústřičnou poslouží jako oběd i večeře.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!