Domácí chléb 3 recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce sůl
4 lžíce ocet
1 lžíce kmín
1 kostka droždí
1 kg hladká mouka
podle potřeby
mouka
voda

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme 1/3 mouky, uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu, rozdrobíme kostičku droždí a cukr. Prohněteme těsto a necháme asi 20 minut kynout.

  2. Pak přidáme další 1/3 mouky, vodu, opět proděláme a necháme kynout. Je lepší mít tento kvásek řidší. Nakonec přisypeme zbytek mouky, sůl, kmín, ocet a podle potřeby vlažnou vodu tak, abychom měli vláčné těsto, které drží tvar. Těsto důkladně proděláme a necháme 1hodinu kynout na teplém místě.

  3. Poté těsto znovu propracujeme, několikrát s ním uhodíme o vál a vytvarujeme bochánek, který necháme kynout 20 minut na pomoučněné ošatce.

  4. Mezitím si předehřejeme troubu na 210 °C. Vykynutý bochánek přendáme na jenom pomoučněný plech, potřeme ho vodou a pečeme 1 hodinu. Po upečení chléb opět potřeme vodou a necháme vychladnout.

  5. Postup je velmi zdlouhavý, ale věřte, že tenhle domácí chléb opravdu za to stojí. Můžeme přidat 1lžíci anýzu. Chléb je potom ještě voňavější. Mám ale zkušenost, že ne každý ho snáší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!