Domácí chléb z Dobšic recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1-1 l voda
20-40 g kvasnice
300 g žitná mouka
700 g pšeničná mouka
podle chuti
česnek
sůl
kmín
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek připravený ze 300 g žitné mouky, 20 - 40 g kvasnic a asi 1 - 1,5 litru vody

  2. necháme uležet 6 - 8 hodin. Kvásek by měl vypadat asi jako lívancové těsto.

  3. Potom přidáme pšeničnou mouku nejlépe chlebovou. Mouky dáme tolik, aby se chleba moc nelepil. Orientačně v poměru 3:7, tedy na 300 g žitné asi 700 g pšeničné mouky. Těsto dochutíme kmínem, rozetřeným česnekem, solí a mletým černý pepřem. Vše přiměřeně podle chuti.

  4. Z těsta vytvoříme bochníky a necháme je asi 3 hodiny kynout v ošatce na pečení.

  5. Pečeme ze začátku 5 - 7 minut v troubě rozehřáté na 250 °C, pak pozvolna asi při 120 - 150 °C zhruba 40 minut. Při pečení můžeme potřít chleby vodou se solí a rozetřeným česnekem.

  6. Domácí chléb z Dobšic necháme vychladnout a můžeme čerstvý a voňavý chléb krájet a podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!