Domácí housky - uzlíky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr sůl 2 ks vejce vejce 500 ml mléko 1 kostka droždí 750 g hladká mouka mák nebo sezam
Postup Domácí housky - uzlíky
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, mléka a cukru a trošky mouky necháme vzejít kvásek
V míse smícháme mouku, vejce, sůl (podle chuti, na toto množství dávám tak půl plné hrsti), kvásek a mléko. Mléko přidáváme postupně, podle potřeby. Vymísíme těsto - musí být vláčné, řidší (asi jako na vdolky). Necháme na teplém místě kynout
Po vykynutí na vále vyválíme z těsta širší váleček, který nakrájíme na kousky, ty rozválíme na menší dlouhé válečky. Z každého válečku uděláme uzlík a dáme na plech. Můžeme dělat i jiné tvary, ale uzlíky jsou nejrychlejší. Na plechu pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem či sezamem
Domácí housky - uzlíky pečeme na 180 °C dozlatova
Housky jsou výborné k domácí gulášové, hrachové, čočkové či jiné polévce.