Domácí housky - uzlíky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička cukr
sůl
2 ks vejce
vejce
500 ml mléko
1 kostka droždí
750 g hladká mouka
mák nebo sezam

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, mléka a cukru a trošky mouky necháme vzejít kvásek

  2. V míse smícháme mouku, vejce, sůl (podle chuti, na toto množství dávám tak půl plné hrsti), kvásek a mléko. Mléko přidáváme postupně, podle potřeby. Vymísíme těsto - musí být vláčné, řidší (asi jako na vdolky). Necháme na teplém místě kynout

  3. Po vykynutí na vále vyválíme z těsta širší váleček, který nakrájíme na kousky, ty rozválíme na menší dlouhé válečky. Z každého válečku uděláme uzlík a dáme na plech. Můžeme dělat i jiné tvary, ale uzlíky jsou nejrychlejší. Na plechu pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem či sezamem

  4. Domácí housky - uzlíky pečeme na 180 °C dozlatova

  5. Housky jsou výborné k domácí gulášové, hrachové, čočkové či jiné polévce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!