Domácí kremrolky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
250 g máslo
1 lžička ocet
1 ks žloutek
100 g hladká mouka
150 g hladká mouka
0,75 dl vlažná voda

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme závinové těsto. Všechny suroviny smícháme a zpracováváme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit. Necháme odpočinout přikryté utěrkou

  2. Dále si připravíme máslové těsto. Tuhé máslo rozkrájíme a spolu s moukou rychle zpracujeme v těsto. Zabalíme do fólie a uložíme do chladna

  3. Odpočinuté závinové těsto rozválíme do čtverce a doprostřed si položíme máslové těsto. Rohy závinového těsta přeložíme přes máslové, tak aby bylo máslové těsto celé zakryté (jako obálka). Válečkem těsta lehce rozválíme na obdélník. Nesmíme moc tlačit, aby tukové těsto nevylezlo ven. Potom přeložíme na třetiny a znovu opatrně rozválíme. Rozválené těsto znovu přeložíme na třetiny a dáme na 30 minut do chladna odpočinout, potom těsto znovu rozválíme na obdélník a znovu přeložíme na třetiny. Těsto necháme znovu 30 minut odpočinout a opět rozválíme. Tento postup můžeme opakovat kolikrát chceme, ale nejméně 3x

  4. Těsto pak nakrájíme na proužky asi 2 cm široké a navíjíme na suché trubičky. Povrch potřeme žloutkem, ale jen z vrchu, boky musí zůstat suché, aby těsto mohlo listovat

  5. Troubu rozpálíme na 200 °C, do pekáče s trubičkami nalijeme malinko vody, aby se udělala při pečení pára. Nevymazáváme, těsto je dost tučné. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a 10 minut vůbec neotvíráme. Potom můžeme teplotu trochu zmírnit, aby se trubičky upekly, ale nespálily

  6. Ještě horké kremrolky opatrně stahujeme z trubiček a necháme chladnout na rovné podložce. Plnit můžeme sněhem ušlehaným v páře, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!