Domácí kremrolky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 250 g máslo 1 lžička ocet 1 ks žloutek 100 g hladká mouka 150 g hladká mouka 0,75 dl vlažná voda
Postup Domácí kremrolky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme závinové těsto. Všechny suroviny smícháme a zpracováváme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit. Necháme odpočinout přikryté utěrkou
Dále si připravíme máslové těsto. Tuhé máslo rozkrájíme a spolu s moukou rychle zpracujeme v těsto. Zabalíme do fólie a uložíme do chladna
Odpočinuté závinové těsto rozválíme do čtverce a doprostřed si položíme máslové těsto. Rohy závinového těsta přeložíme přes máslové, tak aby bylo máslové těsto celé zakryté (jako obálka). Válečkem těsta lehce rozválíme na obdélník. Nesmíme moc tlačit, aby tukové těsto nevylezlo ven. Potom přeložíme na třetiny a znovu opatrně rozválíme. Rozválené těsto znovu přeložíme na třetiny a dáme na 30 minut do chladna odpočinout, potom těsto znovu rozválíme na obdélník a znovu přeložíme na třetiny. Těsto necháme znovu 30 minut odpočinout a opět rozválíme. Tento postup můžeme opakovat kolikrát chceme, ale nejméně 3x
Těsto pak nakrájíme na proužky asi 2 cm široké a navíjíme na suché trubičky. Povrch potřeme žloutkem, ale jen z vrchu, boky musí zůstat suché, aby těsto mohlo listovat
Troubu rozpálíme na 200 °C, do pekáče s trubičkami nalijeme malinko vody, aby se udělala při pečení pára. Nevymazáváme, těsto je dost tučné. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a 10 minut vůbec neotvíráme. Potom můžeme teplotu trochu zmírnit, aby se trubičky upekly, ale nespálily
Ještě horké kremrolky opatrně stahujeme z trubiček a necháme chladnout na rovné podložce. Plnit můžeme sněhem ušlehaným v páře, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.