Domácí marlenka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 3 ks vejce 375 g máslo 250 g máslo 100 ml mléko 3 lžíce med 300 g cukr moučka 600 g salko 400 g hladká mouka 3 hrstě vlašské ořechy 1 lžíce jedlá soda kakaové pikao
Postup Domácí marlenka
Postup přípravy receptu
-
Nad parou rozpustíme máslo, přidáme med, celá vejce, cukr moučka, jedlou sodu a hladkou mouku. Vše spolu nad parou pořádně promícháme. Těsto nebudeme válet, ale rozlévat, proto pokud je příliš husté, přidáme trochu mléka. Potom těsto rozdělíme na tři stejné díly
Na plech dáme pečící papír (v tomto receptu nevyužívám vymazaného plechu) a rovnoměrně na něj rozlijeme, tedy spíše rozetřeme, jednu část těsta až k okraji, kterou pečeme asi 12 minut na 175 °C. Těsto je hotové, když zhnědne. Okraje mohou i ztmavnout, skoro jako kdyby se připékaly. Takto upečeme všechny pláty těsta
Pláty těsta necháme na pečícím papíře vychladnout, pak je otočíme. Spodní strana má více bublinek, proto do sebe lépe vsaje krém. Okraje ořežeme cca 2 cm z každé strany. Odřezané kousky dáme do misky, kde je rukou na jemno rozdrtíme. Poslouží nám k ozdobení
V misce vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně přidáváme slazené salko. Vše opět rozdělíme, tentokrát na čtyři díly
První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme první část krému. Postup opakujeme se všemi pláty. Čtvrtý díl rozetřeme na boky. Vršek a boky domácí marlenky posypeme zbytkem rozdrobeného těsta. Navrch nasypeme na jemno nasekané ořechy a na závěr cik cak pokapeme pikaem, do kterého jsme předem přidali trochu vody, aby bylo řidší
Domácí marlenku necháme ještě 1 - 2 hodiny venku (v ledničce by rychle ztuhla), aby se krém dobře vpil do těsta a můžeme podávat s šálkem kávy nebo čaje.