Domácí marlenka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 ks vejce
375 g máslo
250 g máslo
100 ml mléko
3 lžíce med
300 g cukr moučka
600 g salko
400 g hladká mouka
3 hrstě vlašské ořechy
1 lžíce jedlá soda
kakaové pikao

Postup přípravy receptu

  1. Nad parou rozpustíme máslo, přidáme med, celá vejce, cukr moučka, jedlou sodu a hladkou mouku. Vše spolu nad parou pořádně promícháme. Těsto nebudeme válet, ale rozlévat, proto pokud je příliš husté, přidáme trochu mléka. Potom těsto rozdělíme na tři stejné díly

  2. Na plech dáme pečící papír (v tomto receptu nevyužívám vymazaného plechu) a rovnoměrně na něj rozlijeme, tedy spíše rozetřeme, jednu část těsta až k okraji, kterou pečeme asi 12 minut na 175 °C. Těsto je hotové, když zhnědne. Okraje mohou i ztmavnout, skoro jako kdyby se připékaly. Takto upečeme všechny pláty těsta

  3. Pláty těsta necháme na pečícím papíře vychladnout, pak je otočíme. Spodní strana má více bublinek, proto do sebe lépe vsaje krém. Okraje ořežeme cca 2 cm z každé strany. Odřezané kousky dáme do misky, kde je rukou na jemno rozdrtíme. Poslouží nám k ozdobení

  4. V misce vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně přidáváme slazené salko. Vše opět rozdělíme, tentokrát na čtyři díly

  5. První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme první část krému. Postup opakujeme se všemi pláty. Čtvrtý díl rozetřeme na boky. Vršek a boky domácí marlenky posypeme zbytkem rozdrobeného těsta. Navrch nasypeme na jemno nasekané ořechy a na závěr cik cak pokapeme pikaem, do kterého jsme předem přidali trochu vody, aby bylo řidší

  6. Domácí marlenku necháme ještě 1 - 2 hodiny venku (v ledničce by rychle ztuhla), aby se krém dobře vpil do těsta a můžeme podávat s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!