Domácí medovník recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 3 ks vejce 320 g máslo 300 g cukr písek 400 g hladká mouka 250 g Hera 1 lžička jedlá soda 60 g sekané vlašské ořechy 1 plechovka kondenzované slazené mléko 4 lžíce lesní med
Postup Domácí medovník
Postup přípravy receptu
-
Neotevřenou plechovku slazeného mléka ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny vaříme. Vystydlé karamelové mléko vyšleháme pomocí šlehače s máslem do hladkého krému
Během vaření si připravíme těsto a upečeme
Do většího kastrolu nalijeme vodu a dáme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme do varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, a jedlou sodu. Nakonec vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud těsto nebude mít tmavě medovou barvu
Předehřejeme troubu na 175°C
Podle dortové formy vystříháme z pečícího papíru kola, na které z těsta pomocí potravinové fólie rozválíme pět tenkých plátů. Těsto by mělo kružnici o kus přesahovat. Pečeme 5 až 7 minut dozlatova
Opět použijeme dortovou formu a upečené pláty ořežeme. Odřezky rozdrtíme v hmoždíři a odložíme stranou
Dort sestavíme potíráním jednotlivých upečených medových plátů karamelovým krémem a skládáním na sebe. Potřeme i vrchní plát a celý obvod dortu
Jemnou drť z odřezků smícháme se sekanými vlašskými ořechy a dort směsí posypeme a obalíme
Dáme na chladné a tmavé místo odležet, klidně dva až tři dny
U nás ještě jednotlivé porce medovníku zdobíme čokoládovým topikem.