Domácí perníkové ozdoby na stromeček recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

3 ks vejce
1 ks vejce
100 ml mléko
200 g sádlo
2 lžíce med
1 lžíce mletá skořice
1/2 lžičky citronová kůra
1/2 lžičky pomerančová kůra
hladká mouka na vál
1 balíček kypřící prášek do perníku
450 g žitná mouka
170 g třtinový cukr
1,5 lžička perníkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme s perníkovým kořením, lžící mleté skořice, kypřícím práškem do perníku a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou. Mléko rozšleháme s medem, vejci a hnědým cukrem. Směs přidáme do mísy a spolu s měkkým a na kousky nakrájeným sádlem a důkladně prohněteme.Takto připravené těsto zakryjeme a necháme při pokojové teplotě asi 3 hodiny odležet. Poté těsto opět prohněteme a celý proces ještě asi třikrát opakujeme. Těsto na perníkové ozdoby zabalíme do folie a necháme do druhého dne odležet

  2. Z odleženého perníkového těsta vyválíme na vále pomoučněném hladkou moukou placku silnou asi 4 mm, ze které vykrajujeme většími tvořítky perníčky s otvorem

  3. Každý kousek perníkové ozdoby potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C na plechu vyloženém pečícím papírem asi 5 - 7 minut dorůžova

  4. Vychladlé perníčky necháme ozdobit dětmi a pak je uložíme do plastové krabice. V den zdobení stromku je navážeme na stužky a zavěsíme na stromeček, ale můžeme je také ihned konzumovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!