Domácí perníkové ozdoby na stromeček recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 3 ks vejce 1 ks vejce 100 ml mléko 200 g sádlo 2 lžíce med 1 lžíce mletá skořice 1/2 lžičky citronová kůra 1/2 lžičky pomerančová kůra hladká mouka na vál 1 balíček kypřící prášek do perníku 450 g žitná mouka 170 g třtinový cukr 1,5 lžička perníkové koření
Postup Domácí perníkové ozdoby na stromeček
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme s perníkovým kořením, lžící mleté skořice, kypřícím práškem do perníku a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou. Mléko rozšleháme s medem, vejci a hnědým cukrem. Směs přidáme do mísy a spolu s měkkým a na kousky nakrájeným sádlem a důkladně prohněteme.Takto připravené těsto zakryjeme a necháme při pokojové teplotě asi 3 hodiny odležet. Poté těsto opět prohněteme a celý proces ještě asi třikrát opakujeme. Těsto na perníkové ozdoby zabalíme do folie a necháme do druhého dne odležet
Z odleženého perníkového těsta vyválíme na vále pomoučněném hladkou moukou placku silnou asi 4 mm, ze které vykrajujeme většími tvořítky perníčky s otvorem
Každý kousek perníkové ozdoby potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C na plechu vyloženém pečícím papírem asi 5 - 7 minut dorůžova
Vychladlé perníčky necháme ozdobit dětmi a pak je uložíme do plastové krabice. V den zdobení stromku je navážeme na stužky a zavěsíme na stromeček, ale můžeme je také ihned konzumovat.