Domácí segedínský guláš recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 250 g slanina sůl 500 ml vývar 1 ks brambory 3 ks cibule 1 špetka kmín 1 lžíce sádlo 1 hrst bobkový list zakysaná smetana 2 lžíce mletá sladká paprika 500 g kysané zelí houskový knedlík 1 kg vepřová plec bez kosti 200 ml smetana ke šlehání 33%
Postup Domácí segedínský guláš
Postup přípravy receptu
-
Na sádle v hrnci si osmahneme slaninu, dokud nám nepustí tuk. Slaninu z hrnce vyndáme, na výpečku uděláme cibuli, tu necháme zesklovatět
Mezitím si nakrájíme maso na kostičky. Maso zprudka osmahneme na pánvi, aby se zatáhlo
Do hotové cibule vmícháme papriku. Na mírném ohni, zprudka osmahnutá by mohla zhořknout. Do cibule s paprikou přidáme slaninu a maso, pořádně promícháme a zalijeme vývarem (nebo vodou). Přidáme kmín a bobkový list a necháme aspoň hodinu na mírném ohni vařit, dokud maso nezměkne. Poté přidáme propláchnuté kysané zelí, promícháme a zase necháme vařit na mírném ohni
Mezitím oloupeme a nastrouháme bramboru na jemno a přidáme do guláše. Brambora guláš zahustí, není tak potřeba přidávat jíšku. Nakonec přilijeme smetanu ke šlehání, ještě chvilku necháme vařit a nakonec z guláše vyndáme bobkový list
Segedínský guláš podáváme nejlépe s domácím houskovým knedlíkem a můžeme na talíři dochutit zakysanou smetanou
Segedínský guláš je nejlepší až druhý den, kdy se krásně rozleží.